Ε.Ε. - Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για το χρόνο εργασίας στις οδικές μεταφορές

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 19:18

Αιτιολογημένη γνώμη –τελευταίο στάδιο πριν την επίσημη προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων– απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία, διότι παρέλειψαν να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα εφαρμογής για το χρόνο εργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Οι κανόνες για το χρόνο εργασίας περιλαμβάνουν χρόνο οδήγησης, φόρτωσης και εκφόρτωσης, συντήρησης των οχημάτων και διοικητικών καθηκόντων. Στόχος του νομοθετήματος αυτού είναι να βελτιωθούν και να εναρμονισθούν οι κοινωνικές συνθήκες των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή αγορά οδικών μεταφορών και έτσι να ευνοηθεί η βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ο θεμιτός ανταγωνισμός και η ασφάλεια των οδικών μεταφορών.

«Ενώ από την περασμένη εβδομάδα επετεύχθη συμφωνία για κοινωνικά πιο προωθημένους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης και για αυστηρότερους ελέγχους, λυπούμαι που τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη θέσει σε εφαρμογή τους κανόνες για το χρόνο εργασίας οι οποίοι χρονολογούνται από το 2002», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Jacques Barrot, αρμόδιος σε θέματα Μεταφορών.

Η οδηγία του 2002 για το χρόνο εργασίας αποτελεί σημαντική κοινωνική συνιστώσα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών, η οποία εξελίχθηκε παράλληλα με την οικονομική συνιστώσα, αποβλέπει δε στην ελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών σε όλη την εσωτερική αγορά. Σκοπός είναι να εξασφαλισθεί ότι οι επαγγελματίες οδηγοί δεν θα εργάζονται επί πάρα πολλές ώρες και ως εκ τούτου δεν θα διατρέχουν ούτε οι ίδιοι κίνδυνο, ούτε θα αποτελούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Επιζητείται επίσης να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποπειραθούν ενδεχομένως να ευνοήσουν τον εθνικό τους στόλο επιτρέποντας περισσότερες ώρες εργασίας.

Τα κράτη-μέλη έπρεπε να έχουν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα εφαρμογής έως τις 23 Mαρτίου 2005. Δέκα κράτη μέλη, και συγκεκριμένα η χώρα μας, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Ισπανία, παρέλειψαν την υποχρέωσή τους αυτή.

Μέχρι στιγμής, η Τσεχική Δημοκρατία έχει κοινοποιήσει ορισμένα αλλά όχι όλα τα μέτρα που έλαβε, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία κοινοποίηση από τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα