Υπέρ κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης για τις εταιρείες η Ευρωβουλή

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 20:23

Την ιδέα μιας κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης γιά τις εταιρείες της Ε.Ε., υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με την σημερινή ψήφιση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Μία Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση ( ΚΕΦΒ) αποτελεί για τους ευρωβουλευτές την καλύτερη αντιμετώπιση των φορολογικών εμποδίων που επηρεάζουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες των εταιρειών.

Ειδικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για ένα πιλοτικό σχέδιο για την φορολόγηση τους.

Το προτεινόμενο πιλοτικό σχέδιο θα γίνει με βάση την αρχή της εθελοντικής αμοιβαίας αναγνώρισης των φορολογικών κανόνων. Βάσει αυτής της σύστασης τα κράτη μέλη θα συνάπτουν πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες.

Η Επιτροπή θα προτείνει στις μικρές επιχειρήσεις να υπολογίζουν το φορολογητέο τους εισόδημα (φορολογική βάση), σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας εγκατάστασης (όπου βρίσκεται η έδρα της μητρικής εταιρείας). Το φορολογητέο εισόδημα θα διαιρείται στη συνέχεια μεταξύ όλων των κρατών μελών όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, κατ' αναλογία με το προσωπικό ή τον κύκλο των εργασιών στην κάθε χώρα. Αυτή η αναλογία θα φορολογείται σύμφωνα με τον φορολογικό συντελεστή της κάθε χώρας για τις εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα