Στην Boeing η παραγγελία 115 αεροσκαφών της Qantas

«Δώρο Χριστουγέννων» από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας.
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 07:52

ΞΕΠΕΡΑΣΕ την ανταγωνίστριά της Airbus SAS, στο ύψος των παραγγελιών, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., καθώς έκλεισε παραγγελία ύψους 15,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, για την προμήθεια 115 αεροσκαφών από την Qantas Airways Ltd., τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας.

Η συμφωνία, αφορά την παραγγελία 65 αεροσκαφών τύπου Boeing 787, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2008, αλλά και τα δικαιώματα για την προμήθεια επιπλέον 50 αεροσκαφών του ίδιου τύπου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Τα Boeing 787, τα οποία, βάσει του τιμοκαταλόγου, κοστίζουν 135 εκατ. δολ. ΗΠΑ το ένα, θα είναι έτοιμα για να πετάξουν το 2008.

Η παραγγελία, η μεγαλύτερη της Qantas από το 2000, θα διευρύνει την απόσταση της Boeing από την Airbus και θα την βοηθήσει να κλείσει περισσότερες παραγγελίες από την ανταγωνίστριά της, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Η Qantas είπε ότι θέλει μεγάλα αεροσκάφη, πιο οικονομικά σε καύσιμα, τα οποία θα την βοηθήσουν να καλύψει τη ζήτηση για αύξηση της δυναμικότητας.

«Αυτό είναι ένα δώρο Χριστουγέννων για την Boeing», ανέφερε ο Peter Harbison, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Αεροπορίας Ασίας-Ειρηνικού, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η μάχη μεταξύ των δύο βιομηχανιών κατασκευής αεροσκαφών ήταν μεγάλη εδώ και καιρό και τώρα η Boeing ανακουφίστηκε που κατάφερε να κρατήσει το μερίδιο αγοράς που παραδοσιακά της ανήκε».

Τον Αύγουστο η Qantas είχε πει ότι θέλει να αγοράσει νέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Boeing 787 και των Α350 της Airubs, για μικρές πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού. Η αεροπορική εταιρεία, θα δαπανήσει 20 δισ. δολ. Αυστραλίας (15 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε αεροσκάφη τα επόμενα 10 χρόνια.Boeing και Airbus διπλασίασαν το 2005 τις παραγγελίες τους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στην Ασία για αεροσκάφη που καίνε λιγότερα καύσιμα.

Η Boeing, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, είχει κλείσει 806 παραγγελίες-ρεκόρ, έναντι 687 παραγγελιών της Airbus, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Περίπου το 30% των παραγγελιών της Boeing αφορά εταιρείες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Τα Boeing 787 μπορούν να μεταφέρουν από 217 έως 289 επιβάτες.

Η Qantas θα πληρώσει για τα αεροσκάφη από την ταμειακή της ρευστότητα. Θα χρειαστεί να αγοράσει 145 μηχανές για να κινήσει τα αεροσκάφη και θα αρχίσει τη διαδικασία επιλογής των μηχανών το 2006. Η εταιρεία είπε ότι διάλεξε τα αεροσκάφη της Boeing, επειδή μπορούν να πετούν περισσότερο με πλήρες ωφέλιμο φορτίο, καίνε λιγότερα καύσιμα, πετάνε γρηγορότερα από άλλα αεροσκάφη και έχοντας μόνο έναν τύπο θα μειώσουν το κόστος συντήρησης.

Τα Boeing 787-8, που ανταγωνίζονται τα Airbus A350, μπορούν να διανύσουν μέχρι 8.500 ναυτικά μίλια έναντι των 7.500 ναυτικών μιλίων που διανύουν τα Airbus 300-900. Και οι δύο τύποι αεροσκαφών πετούν με δύο κινήτηρες.

Οι μετοχές της Qantas σημείωναν άνοδο 3,5%, φθάνοντας στα 3,88 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 3:13' μ.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα