Στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εγκριθεί άμεσα η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, στέκονται με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους τρεις παραγωγικοί κι επαγγελματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Ζητούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και πραγματικές μεταρρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας, ενώ επισημαίνουν ότι η λειτουργία των τραπεζών πρέπει να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν γιατί οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα.
Εξαγωγείς: Να εξαιρεθούν οι εξαγωγείς από τα capital controls με άμεσες εγκρίσεις συναλλαγών για αγορές πρώτων υλών
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) υπογραμμίζει ότι παρόλο που η συμφωνία περιλαμβάνει σκληρά, υφεσιακά μέτρα, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Η Ελλάδα διασφαλίζει την παραμονή της στο ευρώ και την Ε.Ε., ενώ της δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψει στην πρόσβαση στα κρίσιμα κοινοτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Χάρη στη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων δίνεται η ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που, αν υλοποιηθούν, θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας» τονίζει ο ΣΕΒΕ. Προσθέτει πως αυτή τη στιγμή προέχει η κατάθεση και η υπερψήφιση των απαραίτητων νομοσχεδίων από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει το «πρόγραμμα γέφυρα», να επεκταθεί η χρηματοδότηση από τον ELA, ν' ανοίξουν οι τράπεζες και φυσικά να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και παίγνια [...] Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάψουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε ως άτομα και συντεχνίες. Πρέπει να γίνει αντιληπτή η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του α΄ πενταμήνου 2015 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) δείχνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αδυνατεί να καταγράψει βελτίωση και φοβόμαστε ότι τα αποτελέσματα τον Ιούλιο θα είναι συντριπτικά λόγω τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων» υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.
Προσθέτει ότι «επειδή τα capital controls ήρθαν για να μείνουν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα» είναι απαραίτητη η εξαίρεση των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τους ελέγχους κεφαλαίων, με άμεσες εγκρίσεις των χρηματοοικονομικών συναλλαγών τους για αγορές πρώτων υλών. Επίσης, όπως τονίζει ο ΣΕΒΕ, πέρα από τις εγκρίσεις πληρωμών και εισπράξεων, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να αποκαταστήσουν τις τραπεζικές υπηρεσίες που αφορούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να ομαλοποιηθούν το ταχύτερο όλες οι τραπεζικές λειτουργίες (επιταγές, εχέγγυες πιστώσεις, εγγυητικές, λήψη φορτωτικών εγγράφων, πρόσβαση επιχειρήσεων σε λογαριασμούς δανειοδότησης με υποσχετική έναντι φορτωτικών, κτλ.).
Βιοτέχνες: Να αξιοποιηθούν σωστά τα 35 δισ. ευρώ του πακέτου Γιουνκέρ
Για έναρξη μίας πολύ δύσκολης περιόδου μετά την υπογραφή της συμφωνίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες η Ελλάδα κατόρθωσε να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
«Αυτό που προέχει, παρά τη σκληρότητα των μέτρων, είναι να υπάρξει εθνική ομοψυχία και η κυβέρνηση, έστω [...]μετά από σωρεία λαθών, να ενηλικιωθεί προκειμένου να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην προσπάθεια αυτή καταλυτικό ρόλο θα παίξει η θετική διάθεση για στήριξη που επιδεικνύουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να προκύψουν, άμεσα, πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα που θα ληφθούν.
Παράλληλα, τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε το εξαιρετικά χρήσιμο, αναπτυξιακό, εργαλείο των 35 δισ. ευρώ του πακέτου Γιουνκέρ». «Οι εν λόγω πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει.
Επαγγελματίες: Σε βάρος της πραγματικής οικονομίας τυχόν εκλογές
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και έκδηλη ανησυχία, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο της χώρας η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Μιχάλη Ζορπίδη.
Η μεν αισιοδοξία οφείλεται -όπως λέει- στο γεγονός ότι η χώρα φαίνεται ότι απέφυγε σε αυτή τη φάση την έξοδο από το ευρώ, ενώ παράλληλα επετεύχθη ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων. «Όσο για την ανησυχία προέρχεται από την αντίδραση μερίδας των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν στην πράξη τη συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα και να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, όπως είναι οι εκλογές, που με μαθηματική βεβαιότητα θα λειτουργήσουν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας που ήδη είναι γονατισμένη» σημειώνει ο κ. Ζορπίδης.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ καλεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιληφθεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και επισημαίνει την αναγκαιότητα η συμφωνία να εφαρμοστεί σε όλες τις διαστάσεις της. Τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, που έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, συμπληρώνει, πρέπει να αντισταθμιστούν από αναπτυξιακές παρεμβάσεις και κυρίως από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, που αν αφεθεί να επιτελέσει το ρόλο του χωρίς γραφειοκρατικά και άλλα στενά κανονιστικά εμπόδια μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τη χώρα, να στηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση.
Πηγή: ΑΜΠΕ