Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο

Καθώς χιονοθύελλα πλησιάζει τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 08:30

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς χιονοθύελλα πλησιάζει τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και εν αναμονή της έκθεσης, η οποία ενδέχεται να δείξει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου καταναλώνεται το 80% του καυσίμου, θα είναι 17% πάνω από το κανονικό έως τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Weather Derivatives. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα τα αποθέματα, που περιλαμβάνουν και την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου έφθασε στα 61,31 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς χαμηλότερα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στη 1:48' μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του βρίσκονται 47% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 7 σεντς, φθάνοντας στα 61,37 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου. Η τιμή του φυσικού αερίου αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ψυχρός χειμώνας, θα αυξήσει τη ζήτηση.

Σημειώνεται, ότι, η ΙΕΑ χθες, είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αναρριχηθεί 2,2% το επόμενο έτος, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 2%, πριν από ένα μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές επιδρούν λίγο στην υποχώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Καταιγίδα που αναπτύσσεται στα βόρεια των ΗΠΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα το χιόνι να υπερβεί τις 10 ίντσες (1 ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά), στο Μέϊν, το Βερμόντ και στις δυτικές περιοχές της πολιτείας της Ν. Υόρκης στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της AccuWeather Inc. στο Web site της.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 1,8319 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές. Η τιμή σημείωσε άνοδο 6,4 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 1,8365 δολ. το γαλόνι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Οκτωβρίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν σημειώσει άνοδο 46%.

Το φυσικό αέριο για παράδοση Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στα 15,173 δολ. ανά βρετανική θερμική μονάδα, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 53,7 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας χθες τα 15,378 δολ., αφού νωρίτερα είχαν εκτιναχθεί 6,3%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, των 15,78 δολαρίων.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,6445 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή της 0,09 σεντς, στο 1,6459 δολ. χθες. Οι τιμές του καυσίμου βρίσκονται 49% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ για τα αποθέματα πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, θα γίνει στις 10:30 π.μ. στην Ουάσινγκτον, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα