Ταϊλάνδη: Ενατη αύξηση των επιτοκίων σε 16 μήνες

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 10:11

ΤΑ βασικά επιτόκια δανεισμού, για ένατη φορά μέσα σε 16 μήνες, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού και την αύξηση των καταθέσεων, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης.

Η Bank of Thailand αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο τη μονάδας, στο 4%, σύμφωνα με την δήλωση του αναπληρωτή διοικητή της, Atchana Waiquamdee, προς τους δημοσιογράφους, σήμερα στην Μπαγκόκ. Τα επιτόκια, είναι τα υψηλότερα, από τότε που η τράπεζα υιοθέτηση την πολιτική κατά του πληθωρισμού, τον Μάϊο του 2000. Και οι 11 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, είχαν προβλέψει την αύξηση των επιτοκίων.

Οι Κεντρικές Τράπεζες των ασιατικών χωρών, όπως της Ινδονησίας, τη Ταϊβάν και της Μαλαισίας, αυξάνουν τα επιτόκια, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Ο διοικητής της Bank of Thailand, Pridiyathorn Devakula, έχει υπερτριπλασιάσει το κόστος δανεισμού από τον Αύγουστο του 2004 και θέλει να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τα επιτόκια, για να αυξήσει τις καταθέσει και να τιθασεύσει το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών.

Το νόμισμα της χώρας, μπατ, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 41,07, στις 2:11 μ.μ. στην Μπαγκόκ, από 41,06 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από την άνοδο του 6,2% τον Οκτώβριο, μετά την μείωση του κόστους των καυσίμων και των λαχανικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της χώρας, την 1 η Δεκεμβρίου.

Από τον Αύγουστο το 2004, η Bank of Thailand έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,75%, από το 1,25% που ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα