Citigroup: Πουλά μερίδιο 944 εκατ. δολ. στη Nikko Cordial

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 10:23

ΜΕΤΟΧΕΣ, της Nikko Cordial Corp., της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φίρμας της Ιαπωνίας, αξίας 944 εκατ. δολ., θα πουλήσει η Citigroup Inc., μειώνοντας το μερίδιό της περισσότερο από το ήμισυ, μετά τον περίπου διπλασιασμό της τιμής τους μέσα σε έξι μήνες.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, θα προσφέρει 61,5 εκατ. μετοχές της Nikko που εδρεύει στο Τόκυο, σε ξένους επενδυτές, μειώνοντας το μερίδιό της στο 4,95% από 11,35%, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Τον περασμένο Αύγουστο, η Citigroup, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, μείωση το μερίδιό της στη Nikko, από 21%, υποχωρώντας από μία επένδυση ύψους 1,6 δισ. δολ., που έκανε το 1998.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Nikko πούλησε μερίδιο 4,92% στην Mizuho Financial Group Inc., τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι θα συνεργαστεί μαζί της, σε συμφωνίες για αναδοχή. Η Mizuho Securities Co. και η Nikko Citigroup Ltd., θα διαχειριστούν την πώληση των μετοχών, στην οποία προχωρά η Citigroup.

H Nikko Cordial, δημιούργησε το 1999 ένα venture επενδυτικής τραπεζικής με την Citigroup για την παροχή υπηρεσιών εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και υπηρεσιών για συγχωνεύσεις. Κατέχει το 51% της Nikko Citigroup και η Citigroup κατέχει το λοιπό μερίδιο.

Οι μετοχές της Nikko Cordial σημείωσαν άνοδο 92% από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς το Χρηματιστήριο του Τόκυο γνώρισε το μεγαλύτερο ράλι μέσα σε μια δεκαετία, αυξάνοντας τις προμήθειες των χρηματιστηριακών εταιρειών και των αμοιβών τους από τη διαχείριση κεφαλαίων.

«Καθώς η Nikko Cordial ισχυροποίησε την υγιή οικονομική της κατάσταση, η Citigroup θα μειώσει το μερίδιό της στη χρηματιστηριακή και θα διανείμει εκ νέου τα κεφάλαια σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Citigroup, Charles Prince, σε γραπτή δήλωσή του στα γιαπωνέζικα.

Η κάθε μία εταιρεία, θα επενδύσει επιπλέον 20 δισ. γιέν στη Nikko Citigroup, προστίθεται στην ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα