Εφαρμογή των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες ζητεί η Ε.Ε.

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 15:06

Στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου προσφυγών για παραβάσεις των τηλεπικοινωνιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες κατά της Σουηδίας και της Πολωνίας προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, σε 12 περιπτώσεις από τους προηγούμενους κύκλους διαδικασιών παράβασης, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης δυνάμει του άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ) στην Τσεχική Δημοκρατία (2), την Γαλλία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία (2), τη Σλοβακία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εν λόγω κράτη μέλη διαθέτουν τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφωθούν με τους τηλεπικοινωνιακούς κανόνες της ΕΕ.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές (πρώτο στάδιο της διαδικασίας παράβασης – παράλειψη εκπλήρωσης μιας υποχρέωσης από το κράτος μέλος) στο Ηνωμένο βασίλειο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Λιθουανία. Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει 9 περιπτώσεις από προηγούμενους κύκλους παράβασης, καθώς τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν εν τω μεταξύ προχωρήσει σε αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

«Η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι ουσιαστικής σημασίας για τον ανταγωνισμό και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών. Θεωρώ λυπηρό το γεγονός από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων τον Ιούλιο 2003, η Επιτροπή υπήρξε υποχρεωμένη να κινήσει συνολικά περισσότερες από 50 διαδικασίες παράβασης προκειμένου να επανορθωθούν οι παραλείψεις στα θέματα εφαρμογής,» δήλωσε η Επίτροπος για την Κοινωνία των Πληροφοριών και τα Μέσα Επικοινωνίας κα Viviane Reding. «Είμαι ωστόσο στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά κρατών μελών και ότι είμαστε σήμερα σε θέση να κλείσουμε μια ολόκληρη σειρά υποθέσεων. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη κατά των οποίων εκκρεμούν διαδικασίες παράβασης να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους το συντομότερο δυνατό, καθώς κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διακυβεύει την ανάπτυξη και την απασχόληση στον καθοριστικό για την Ευρωπαϊκή οικονομία αυτό κλάδο.»

Η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Πολωνίας, λόγω μη αποτελεσματικής υλοποίησης της φορητότητας αριθμού, και κατά της Σουηδίας, λόγω μη διατήρησης των κανονισμών διασφάλισης της αγοράς οι οποίοι προβλέπονταν στο προηγούμενο πλαίσιο έως την ολοκλήρωση των αναλύσεων της αγοράς. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, η Επιτροπή αναμένει να λάβουν τα εν λόγω κράτη μέλη τα διορθωτικά μέτρα που έχουν υποσχεθεί πριν η Επιτροπή προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή έχει επίσης απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία λόγω μη εξασφάλισης πλήρους υπηρεσίας καταλόγου. ¶λλες αιτιολογημένες γνώμες απεστάλησαν επίσης στην Τσεχική Δημοκρατία, λόγω μη μη υλοποίησης της φορητότητας αριθμού, και στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Πολωνία επειδή η εθνική τους νομοθεσία δεν παρέχει επαρκείς εξουσίες στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Στο τρέχοντα κύκλο, η Επιτροπή απηύθυνε επίσης προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω μη εξασφάλισης πλήρους υπηρεσίας καταλόγου, στη Λιθουανία λόγω μη υλοποίησης της φορητότητας αριθμού και στην Τσεχική Δημοκρατία για ανεπαρκή προστασία των χρηστών από τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (“spam”).

Η Επιτροπή ταυτοχρόνως έκλεισε εννέα διαδικασίες καθώς στα οικεία κράτη μέλη ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Τρεις υποθέσεις έκλεισαν όταν η Γαλλία κοινοποίησε τα μέτρα που έλαβε για τη μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική της νομοθεσία, και δύο άλλες έκλεισαν όταν η Ισπανία έλαβε ανάλογα μέτρα μεταφοράς. ¶λλες υποθέσεις έκλεισαν με τη δημοσίευση μιας προσφοράς αναφοράς στον τομέα της αποδεσμοποίησης (η οποία επιτρέπει σε άλλους παρόχους υπηρεσιών να χρησιμοποιούν τις γραμμές πρόσβασης του κατεστημένου φορέα για να προσφέρουν υπηρεσίες στους καταναλωτές) στη Μάλτα, με τη γενίκευση της χρήσης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 στην Πολωνία και με τη δημοσίευση πλήρους καταλόγου συνδρομητών στη Λιθουανία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον προσφορές αναφοράς στον τομέα της αποδεσμοποίησης και τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η Αυστρία τροποποίησε την εθνική της νομοθεσία προκειμένου να συμμορφωθεί με το πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες, ιδίως για να εξασφαλίσει προστασία από τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα («spam»).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα