Τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, και κάλεσε την Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να λάβει, όπως είπε, το «γενναιόδωρο πακέτο διάσωσης».
«Είναι σημαντικό ότι επιτεύχθηκε ομόφωνη συμφωνία» σχετικά με τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.
Όπως είπε, βασικές προϋποθέσεις για τη Σλοβενία για οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης ήταν μια σοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα επιστρέψει τα χρήματα και η εξισορρόπηση των επιπέδων έκθεσης του κάθε κράτους -μέλους στο ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί για να πάρει «ένα γενναιόδωρο πακέτο διάσωσης», ύψους τουλάχιστον 82 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Το σημαντικό για τη Σλοβενία στις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα για να αποδείξει ότι «αξίζει την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.
Εξέφρασε επίσης την προσδοκία η ελληνική Βουλή να λάβει απόφαση για τη συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. «Είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα, κάθε μέρα να κάνουμε πρόοδο προς την εφαρμογή των μέτρων... έτσι ώστε να μπορούν να αποδεσμευθούν κεφάλαια για να ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες», είπε.
Το «κλειδί» για τη Σλοβενία στις συνομιλίες ήταν η Ελλάδα να δεσμευθεί σοβαρά για την εφαρμογή των μέτρων που θα της επιτρέψουν να επιστρέψει τα χρήματα που θα λάβει. Σε αυτό το πνεύμα, είπε ο κ. Τσέραρ, η δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ που θα εποπτεύεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αποτελεί βασικό στοιχείο.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για τη Σλοβενία στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για νέο σχέδιο διάσωσης είναι το επίπεδο έκθεσής της στο ελληνικό χρέος σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Η Σλοβενία εξέδωσε, όπως τόνισε ο κ. Τσέραρ, ειδική δήλωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι εν όψει του νέου πακέτου πρέπει να γίνει αναδιανομή της έκθεσης προκειμένου να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ