ΣτΕ: Μη νόμιμο το ΠΔ για τη σύσταση της ΓΓ Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 19:07
UPD:19:09
INTIME SPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και την οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επέστρεψε το σχέδιο του ΠΔ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδά.

Το διάταγμα που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα, προέβλεπε ότι η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών με 829.000 ευρώ ετησίως (και για το τρέχον έτος κατά 482.000 ευρώ), καθώς και τη σύσταση θέσεων προσωπικού.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 69/2015 γνωμοδότησή του εκρινε ότι η δαπάνη που προκαλεί η έκδοση προεδρικού Διατάγματος πρέπει να βεβαιώνεται ότι είναι σύμφωνη με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

«Η απλή αναγραφή ότι η προκαλούμενη δαπάνη από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα καλυφθεί από συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν αρκεί για να κριθεί νόμιμο το διάταγμα» επισημαίνουν οι Σύμβουλοι.

Τονίζουν ακόμη ότι «υπό τις παρούσες έκτακτες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, για την αντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε μεταξύ των άλλων και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα είναι επιτρεπτή υπό την προϋπόθεση ότι αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα