Γερμανία: Την Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί η Μπούντεσταγκ

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 14:30
UPD:14:43
EPA/MICHAEL KAPPELER

Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το γερμανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπούντεστανγκ, Νόρμπερ Λάμερτ.

Ο κ. Λάμερτ επεσήμανε ότι ένα «ναι» της ελληνικής Βουλής για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα αποτελεί προϋπόθεση για να δώσει η γερμανική Βουλή την εξουσιοδότησή της.

Όπως εκτίμησε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η γερμανική Βουλή αναμένεται να δώσει θετική ψήφο για τη συμφωνία με την Ελλάδα και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπου αυτό είναι απαραίτητο, τα Κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα.

Μέρκελ: Τα προαπαιτούμενα πρέπει να νομοθετηθούν έως τις 15/7

Για συμφωνία με «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

«Πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη να υλοποιήσουν αυτά που αποφασίστηκαν», είπε, τονίζοντας ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «πολύ σκληρές», αναγνωρίζοντας ότι τέθηκαν δύσκολοι όροι για να πειστούν -όπως είπε- οι ηγέτες ότι το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και να καρποφορήσει. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και η πορεία θα είναι επώδυνη», είπε, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία προβλέπει μία μεγάλη βεντάλια χρηματοδοτικών μέτρων που αν εφαρμοστούν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι θα προτείνει με «πλήρη πίστη» στο κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια τρίτη διάσωση μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα και θέσει σε εφαρμογή τους αρχικούς νόμους.

Ερωτηθείσα αν παραμένει στο τραπέζι ένα «σχέδιο Β» για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, η κ. Μέρκελ είπε ότι «το σχέδιο Α έχει εγκριθεί και δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β». «Σχέδιο Β θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν το είχε ζητήσει η Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές».

Η καγελάριος ξεκαθάρισε πως «ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους είναι εκτός συζήτησης», ενώ σε ό,τι αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ., είπε πως θα συσταθεί άμεσα και διευκρίνισε ότι θα είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Υποστήριξε ακόμη ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και δεν γίνεται καμία εξαίρεση για την Ελλάδα «εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν».

Χαρακτήρισε τέλος «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση στη Σύνοδο, προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα