ΕΦΕΤ: Πρόστιμα ύψους 141.200 ευρώ σε 17 επιχειρήσεις

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 17:35

Σε εκτεταμένους ελέγχους δεκάδων επιχειρήσεων προέβησαν κλιμάκια επιθεωρητών του ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Από τους ελέγχους αυτούς, που διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και συνετάχθησαν από τους ελεγκτές εκθέσεις ελέγχου στα πρότυπα που επιβάλλει η Ε.Ε. . Μετά την αξιολόγηση των εκθέσεων των επιθεωρητών, πλέον της παραπομπής των παραβατών στον αρμόδιο εισαγγελέα, το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε τα ακόλουθα χρηματικά πρόστιμα ανά επιχείρηση:

«1. “ALEXANDER THE GREAT ha” P.A.P. Corp. S.A. (Εστιατόριο εντός ξενοδοχείου “GREAT ALEXANDER” στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής – Τσιμισκή και Σαλαμίνος 9 – Θεσσαλονίκη).

Παράβαση: Στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν διενεργηθεί κατά το παρελθόν επανειλημμένοι έλεγχοι . Κατά τον τέταρτο έλεγχο που διενεργήθηκε πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ανέλαβε ουσιαστικές προσπάθειες για την προσαρμογή της σε όλα όσα της επισημάνθηκαν και της ζητήθηκαν κατά τους προγενέστερους ελέγχους, παρά την παραπομπή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Ενώ οι εγκαταστάσεις «εστίασης» είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες από την μακροχρόνια λειτουργία και χρήση τους.

Με βάση τα παραπάνω η επιχείρηση παρουσιάζει αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2γ της Αιβ/8577/83 Υ.Δ., το κατάστημα χαρακτηρίζεται ως ακάθαρτο, λειτουργεί κάτω από υγειονομικώς απαράδεκτες συνθήκες εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί κίνδυνος σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Και κατά τους προηγούμενους ελέγχους διαπιστώθηκαν οι ίδιες ελλείψεις και παραλείψεις, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας παρά τις έγγραφες επισημάνσεις.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. πέραν της παραπομπής της επιχείρησης στον εισαγγελέα, που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, επέβαλε και πρόστιμο ύψους € 20.000.

2. ΑΡΤΟΓΕΥΣΕΙΣ (Αρτοποιείο – Πλαστήρα 37 – Καρδίτσα).

Παράβαση: Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Κανόνες Υγιεινής Πρακτικής, όπως αυτοί αναφέρονται στην ΚΥΑ 487/2000, σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, η οποία εκδόθηκε σε εναρμόνιση προς την κοινοτική οδηγία 93/43/ΕΟΚ.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000.

3. ΑΦΟΙ Κ. ΝΤΟΥΦΑ Ο.Ε. (Εργοστάσιο παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής και κατεψυγμένων ειδών – 5ο χιλ. Λάρισας – Τυρνάβου).

Παράβαση: Κατά τον πρώτο έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής, όπως αυτοί αναφέρονται στην οδηγία 93/43/ΕΟΚ, σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, η οποία εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 487/2000, ενώ δεν υπήρξε συμμόρφωση κατά τον επανέλεγχο. Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 5.000.

4. ΓΑΛΑΞΙΑΣ ( Υπεραγορά τροφίμων Γαλαξίας ιδιοκτησίας της ΠΕΝΤΕ Α.Ε.– Πολυτεχνείου και Καράσσου – Τύρναβος).

Παράβαση: Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων, όπως αυτοί αναφέρονται στην οδηγία 93/43/ΕΟΚ η οποία εναρμονίστηκε με την υπ΄ αριθμ. 487 ΚΥΑ/2000.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ύπαρξη αποθήκης ακατάλληλης για συντήρηση ειδών διατροφής, υπερβολική συσσώρευση εμπορευμάτων και αδυναμία καθαρισμού του χώρου, πλημμελής καθαριότητα ψυγείων, αποθήκευση στον ίδιο χώρο εντός των ψυγείων κατάλληλων αλλά και προς επιστροφή τροφίμων, σκουριασμένα τσιγκέλια στα ψυγεία του κρεοπωλείου, απουσία από τις βιτρίνες του κρεοπωλείου πινακίδων με ενδείξεις προέλευσης και ταυτότητας κρεάτων, παρασκευή παρασκευασμάτων κρεάτων (λουκάνικα, μπιφτέκια) χωρίς σχετική άδεια.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 10.000.

5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Αρτοποιείο – Ελλησπόντου 20 – Βόλος).

Παράβαση: Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής, όπως αυτοί αναφέρονται στην ΚΥΑ 487/2000, σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, η οποία εκδόθηκε σε εναρμόνιση προς την κοινοτική οδηγία 93/43/ΕΟΚ.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000.

6. ΚΟΤΟΦΙΝΟ (Καφέ, ψητοπωλείο – Λαρίσης και Βενιζέλου – Τρίκαλα).

Παράβαση: Κατά τη περίοδο που έγινε ο έλεγχος, η επιχείρηση παρουσίαζε σοβαρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις του παραρτήματος του άρθρου 12 της ΚΥΑ 487/00 και λειτουργούσε υπό απαράδεκτες συνθήκες, κατά παράβαση της Αιβ/8577/83 Υ.Δ.

Εντός του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μη ασφαλή τρόφιμα τα οποία καταστράφηκαν και συντάχθηκε πρωτόκολλο καταστροφής.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 4.000.

7. ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με πρατήριο – Ταλιαδούρου 15 – Καρδίτσα).

Παράβαση: Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων, όπως αυτοί αναφέρονται στην οδηγία 93/43/ΕΟΚ η οποία εναρμονίστηκε με την υπ΄ αριθμ. 487 ΚΥΑ/2000.

Συγκεκριμένα δεν υπήρχε αρχείο προσωπικού, αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, αρχείο καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών και φάκελος με συμπληρωμένους τους πίνακες θερμοκρασιών των ψυγείων.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000.

8. ΚΩΣΤΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Αρτοποιείο, πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής – ¶νθιμου Γαζή 40 – Λάρισα).

Παράβαση: Η επιχείρηση δεν εφάρμοζε συστηματικά προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου, εντομοκτονίας και μυοκτονίας καθώς επίσης και καταγραφής θερμοκρασιών για τη παρακολούθηση της λειτουργίας των ψυγείων.

Δεν τηρούσε αρχεία τεκμηρίωσης των διαδικασιών, οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν κατάλληλο επενδυτή εργασίας, σκούφο και γάντια και δεν ήταν εφοδιασμένοι με ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Η επιχείρηση δεν πληροί όλες τις απαιτήσεις της Αιβ/8577/83 Υ.Δ., του Υ.Δ. 369/92 και του παραρτήματος του άρθρου 12 της ΚΥΑ 487/00.

Το Δ.Σ. του Ε..Φ.Ε.Τ. για τους παραπάνω λόγους επέβαλε πρόστιμο ύψους € 2.000.

9. ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ (Οβελιστήριο – 1ης Μεραρχίας 15 – Λάρισα).

Παράβαση: Η επιχείρηση, κατά τον επανέλεγχο, δεν πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της Αιβ/8577/83 Υ.Δ. και του παραρτήματος του άρθρου 12 της ΚΥΑ 487/2000.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρχε αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, αρχείο καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών και φάκελος με συμπληρωμένους τους πίνακες θερμοκρασιών των ψυγείων.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 2.000.

10. ΜΠΕΛΛΑΣ ΦΙΛΩΤΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ Α.Ε. (Εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος και προϊόντων με βάση το γάλα – Κυψέλη Ημαθίας).

Παράβαση: Η επιχείρηση παρουσίαζε αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία ενώ οι ελεγκτές του Ε.Φ.Ε.Τ. διαπίστωσαν πλέον των άλλων:

• Κατοχή και αποθήκευση στον ίδιο χώρο κατάλληλων και ακατάλληλων τροφίμων μαζί, συνολικού βάρους 3.013 Κg, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και του άρθρου 330 της Α/Δ 14/89. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση, μη ασφαλή και κατασχέθηκαν, παρουσίαζαν αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους λόγω ευρωτίασης ή σήψης και σε πολλά είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητας (επί της συσκευασίας τους αναγραφόταν ως τελική ημερομηνία ανάλωσης η 23/9/2004).

• Κατοχή προϊόντων με ελλιπή επισήμανση, συνολικού βάρους 1.224 Kg, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη κανονικά και δεσμεύτηκαν.

• Από έλεγχο εγγράφων της εταιρείας διαπιστώθηκε ότι στις 16/2/2005 είχε διενεργηθεί καταστροφή 35 δοχείων μυζήθρας, βάρους 630 Kg, εποπτευόμενη από τη ΔΟΥ Αλεξανδρείας, ενώ η εταιρεία δεν προέβη και στην καταστροφή των προϊόντων που κατασχέθηκαν από τους ελεγκτές του Ε.Φ.Ε.Τ., των οποίων προϊόντων η ημερομηνία ανάλωσης είχε παρέλθει πολύ νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και τα συντηρούσε στους ψυκτικούς θαλάμους.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε λόγω υποτροπής της συγκεκριμένης εταιρίας το ανώτερο πρόστιμο δικαιοδοσίας του ύψους € 58.700.

11. Ο ΓΙΑΛΟΣ (Εστιατόριο – Λεωφ. Δημοκρατίας – Αγριά Βόλου).

Παράβαση: Η επιχείρηση δεν πληρούσε όλες τις απαιτήσεις του παραρτήματος του άρθρου 12 της ΚΥΑ 487/00. Συγκεκριμένα στα ψυγεία βρέθηκαν τρόφιμα τα οποία δεν ήταν διαχωριζόμενα μεταξύ τους, δεν τηρούσε αρχεία καθαρισμού και απολύμανσης, προγράμματος καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων ενώ δεν υπήρχαν βιβλιάρια υγείας του προσωπικού στο χώρο της επιχείρησης.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 2.000.

12. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. (Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, γλυκισμάτων και πιτών – Διγενή Ακρίτα 28 – Σ. Σ. Κατερίνης).

Παράβαση: Στα πλαίσια ελέγχου που διενεργήθηκε ύστερα από επώνυμη καταγγελία καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι η εταιρία κατείχε μη ασφαλή, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και λειτουργούσε υπό συνθήκες που δεν διασφάλιζαν την υγιεινή και ασφάλεια των παραγομένων τροφίμων.

Η επιχείρηση παρασκεύαζε μαγειρεμένα γεύματα, τεμάχιζε φρούτα και προετοίμαζε νωπές σαλάτες με σκοπό την αποστολή τους σε κατασκήνωση που βρισκόταν στην Πλάκα Λιτόχωρου.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 15.000.

13. ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ (Εστιατόριο, Μπαρ – Πρωτοπαπαδάκη 8 – Λάρισα).

Παράβαση: Κατά τον αρχικό έλεγχο της επιχείρησης, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων, και δεν υπήρξε κατά τον επανέλεγχο πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης σε όσα της υποδείχθηκαν.

Συγκεκριμένα δεν τηρούσε αρχείο προσωπικού, αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, αρχείο καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων και φάκελο με συμπληρωμένους τους πίνακες θερμοκρασιών των ψυγείων.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 2.500.

14. ΣΙΩΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. (Αρτοποιείο, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής – Κύπρου 104 – Λάρισα).

Παράβαση: Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής με συνέπεια την διακινδύνευση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. με αφορμή τα πρόστιμα που επεβλήθησαν επισημαίνει ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχιστεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, σε όλη την Επικράτεια και καλεί το σύνολο των επιχειρήσεων να τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Ε.Φ.Ε.Τ. διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών αλλά και τα συμφέροντά τους από οποιονδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσης τους.

15. ΣΤ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. (Αρτοποιείο – Υψηλάντου 1 – Λάρισα).

Παράβαση: Κατά τον πρώτο έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000.

16. ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, «ΡΟΖΑΛΙ» (Πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με εργαστήριο – Παπαναστασίου 83 – Λάρισα).

Παράβαση: Κατά τον αρχικό έλεγχο της επιχείρησης, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων . Και κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης στις επισημάνσεις των ελεγκτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, δεν εφαρμόζονταν προγράμματα καθαρισμού, απολύμανσης και καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 2.000.

17. ΦΕΡΑΙΟΣ (Αρτοποιείο με άδεια υπό έκδοση – Βελεστίνο Μαγνησίας).

Παράβαση: Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Κανόνες Υγιεινής Πρακτικής, όπως αυτοί αναφέρονται στην ΚΥΑ 487/2000, σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, η οποία εκδόθηκε σε εναρμόνιση προς την κοινοτική οδηγία 93/43/ΕΟΚ.

Επίσης, είχε στην κατοχή της προϊόντα μη κανονικά ως προς την επισήμανση, τα οποία ενώ είχαν δεσμευτεί, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ 121/2003, απομακρύνθηκαν από την επιχείρηση κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.

Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμο ύψους € 3.000».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα