Αιχμές ΥΠΕΧΩΔΕ κατά Αλογοσκούφη, Παυλόπουλου για τις παράνομες χωματερές

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 17:48

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις παράνομες χωματερές στην Κρήτη, για τις οποίες η Ε.Ε. παραπέμπει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/13/1131377.htm .

«Το πρόβλημα με την παράνομη χωματερή του Κουρουπητού χρονολογείται από το 1998 και η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2000 με ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ευρώ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει εκ νέου το θέμα Κουρουπητός - Μεσομούρι- Κορακιά αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση στις 1 Απριλίου 2005 στηρίζεται σε έκθεση που συντάχθηκε το 2003 από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση την οποία διαπιστώθηκαν νέες παραβάσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η απόφαση αυτή αποτελεί, δυστυχώς, την συνέπεια της αδιαφορίας που επέδειξαν για το θέμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φορείς της Αυτοδιοίκησης από το 2000 και μετά.

2. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να βοηθήσει την Περιφέρεια Κρήτης και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένου ότι έχουν την αρμοδιότητα γι’ αυτό. Στα πλαίσια αυτά :

α. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά στις 3.05.2005 εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση χαράδρας Κουρουπητού» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡ) με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το Α’ Εξάμηνο του 2007. Το έργο προκηρύχθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων τον Νοέμβριο του 2005 και θα δημοπρατηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2005.

β. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά διατέθηκε πίστωση 200.000 ευρώ, από πόρους του ΕΤΕΡΠΣ, προς την Περιφέρεια Κρήτης για το έργο «Αποκατάστασης του χώρου διάθεσης απορριμμάτων στη θέση Μεσομούρι». Το ποσό αποτελεί μέρος της συνολικής δαπάνης του έργου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης που έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου.

γ. Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάστασης του χώρου διάθεσης απορριμμάτων στη θέση Μεσομούρι» με το σύστημα προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη - κατασκευή.

3. Οσον αφορά το πρόβλημα των παράνομων χωματερών υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσφυγής που έκανε αυτεπαγγέλτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της χώρας μας το 2003. Η προσφυγή αυτή έγινε επειδή η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να έχει απομακρύνει τις παράνομες χωματερές από το 1999, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα τονίζουμε αυτά, για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Οπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των έργων διαχείρισης αποβλήτων (ΧΥΤΑ κα) είναι ευθύνη των Περιφερειών και η κατάργηση των παράνομων χωματερών είναι ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Παρόλα αυτά, επειδή αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, τον Ιούλιο του 2004 συγκροτήθηκε Επιτροπή η οποία μελέτησε διεξοδικά το θέμα, κατέγραψε τις παράνομες χωματερές και τις κατέταξε σε κατηγορίες.

Στις 25 Μαΐου 2005, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε σε σύσκεψη τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών τους ενημέρωσε για την τεράστια σημασία του προβλήματος και για να βοηθηθούν στο έργο τους, τους ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης των χωματερών έως το 2008, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (βλ. Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ 25/05/2005).

Το Σεπτέμβριο του 2005 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ενημέρωσε της Κυβερνητική Επιτροπή για την σοβαρότητα του θέματος και τον κίνδυνο να επιβληθούν στην χώρα μας πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης που πρέπει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος που πρέπει να εποπτεύσει τις Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του σχετικού έργου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα