Αναφορά σε προσωρινό Grexit στην πρόταση του Eurogroup σε περίπτωση μη συμφωνίας

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 19:42
UPD:23:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Tashana BATISTA

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, σε στιγμιότυπο από το σημερινό Eurogroup.

Αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση μη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, γίνεται στο εισηγητικό κείμενο του Eurogroup προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Στην εισήγηση του Eurogroup σημειώνεται ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, στην Ελλάδα μπορεί να γίνει προσφορά για συνομιλίες - εξπρές για μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη, με πιθανή μια αναδιάρθρωση του χρέους της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου είναι εντός αγκυλών.

Το τετρασέλιδο κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, το οποίο επεξεργάζονται οι ηγέτες, περιέχει εκτεταμένη λίστα προϋποθέσεων ώστε η Ελλάδα να λάβει νέο πρόγραμμα διάσωσης, στις περισσότερες από τις οποίες η Αθήνα φέρεται να έχει συναινέσει, ενώ προσφέρει δύο διεξόδους στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η έγκριση ενός προγράμματος χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη, ενώ η δεύτερη είναι το προαναφερθέν «τάιμ άουτ» κάποιων ετών από την Ευρωζώνη, με παράλληλη αναδιάρθρωση χρέους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής από τις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, η αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινού Grexit έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Κατά της αναφοράς αυτής τάσσονται πολλές χώρες, εκτός της Ελλάδας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νομική βάση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με τη διατύπωση στο σχέδιο απόφασης του Εurogroup για το δημόσιο χρέος και επιδιώκει την ενίσχυσή του.

Το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά το αποδίδει στη χαλάρωση των πολιτικών στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση στη μακροοικονομία και το οικονομικό περιβάλλον.

Το έγγραφο υπενθυμίζει τη δήλωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, η οποία αναφέρει την ετοιμότητά του να εξετάσει πιθανά επιπλέον μέτρα για να εξομαλύνει περισσότερο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους κι αν κριθεί αναγκαίο να διασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται είναι μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τις κλειστές τράπεζες, απλώς σημειώνεται ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί η άνοδος στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης.

Αναφορικά με ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το Eurogroup εκτιμά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου προγράμματος μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 16 δισ. ευρώ του προγραμματος του ΔΝΤ που τρέχει μέχρι την ανοιξη του 2016. Οι επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις γίνεται λόγος για ένα ανεξάρτητο σώμα που θα προσδιορίσει την αξίας των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ. 

Εναλλακτικά, γίνεται αναφορά σε ένα ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ προς ιδιωτικοποίηση και τα έσοδα από τα οποία θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους. Όπως επισημαίνεται, ένα τέτοιο ταμείο θα είναι υπό τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών, υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Στο έγγραφο ζητείται επίσης η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα