Στην Κούβα επιχειρηματίες από Αμερική και Ευρώπη

Βολιδοσκοπούν το έδαφος ξένες αντιπροσωπείες
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 17:33
UPD:17:33
REUTERS/DESMOND BOYLAN

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες κατακλύζουν την Κούβα τις τελευταίες ημέρες, ενώ στο νησί βρίσκονται και Αμερικανοί επιχειρηματίες οι οποίοι βολιδοσκοπούν το έδαφος για μπίζνες. Την Κούβα επρόκειτο να επισκεφτεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επικεφαλής αντιπροσωπείας 100 επιχειρήσεων, το ταξίδι του ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και της κρίσης στην Ελλάδα.

Στελέχη 75 εταιρειών συνόδευσαν προ ημερών τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού Χοσέ Μανουέλ Σόρια στην επίσκεψή του στην Κούβα, ενώ 140 ιταλικές επιχειρήσεις επισκέφθηκαν επίσης το νησί συνοδεύοντας τον Ιταλό υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα. Ανάλογες αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία επισκέφθηκαν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. «Κανείς δεν θέλει να χάσει το τρένο» δηλώνει στο Ρόιτερς ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Αβάνα Χερμάν Πορτοκαρέρο.

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν, πέρυσι τον Δεκέμβριο, την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση πλήρως διπλωματικών σχέσεων, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ούτως ή άλλως δραστηριοποιούνταν στην Κούβα η οποία βρισκόταν υπό αμερικανικό εμπάργκο, σπεύδουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, καθώς διαβλέπουν ότι σύντομα θα αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο, επιτρέποντας σε αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει ότι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων του διεθνούς επιχειρείν, όπως η Johnson & Johnson, η Dow Chemical, η Microsoft, η Google, η Dell, καθώς και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στείλει αντιπροσώπους προκειμένου να εξερευνήσουν τη δυνατότητα μελλοντικής δραστηριοποίησης.

Ο Μάριο Τζίρο, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στην Αβάνα ότι το έναυσμα δόθηκε «όταν ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επισκέφθηκε τη Ρώμη τον Μάιο, όταν μας είπε να βιαστούμε και να έλθουμε μαζί με τις εταιρείες μας, πράγμα που σπεύσαμε να κάνουμε».

Ιταλικές εταιρείες σχεδιάζουν 14 έργα στην κινεζικού τύπου ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας, πέριξ του νέου λιμανιού υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων στο Μαριέλ. Η οικονομική ζώνη Μαριέλ είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές διότι επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους χάρη σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Η Ισπανία είναι ο τρίτος οικονομικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα και την Κίνα, με τη γνωστή ισπανική αλυσίδα Sol Melia να διευθύνει δεκάδες ξενοδοχεία στο νησί. «Για την κυβέρνηση της Ισπανίας και την πλειονότητα των ισπανικών εταιρειών έχει αρχίσει μια νέα στιγμή, γεμάτη ευκαιρίες», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για την Κούβα, μετά την εξαγωγή επαγγελματικών υπηρεσιών. Τον Μάιο, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφηκε ρεκόρ τουριστών με 237.534 αφίξεις. Οι διεθνείς αφίξεις τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 21,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2014.

Τα στοιχεία Μαΐου ανέβασαν τον αριθμό των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κούβα τους πέντε πρώτους μήνες του 2015 σε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια, αύξηση 15,3% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2014.

Ο Καναδάς παραμένει η βασική χώρα προέλευσης των ξένων τουριστών και ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η άφιξη κρουαζιερόπλοιων. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου έφθασαν στην Κούβα 174 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας συνολικά 62.183 επιβάτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα