Η ελληνική κρίση είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ την περίοδο του μεσοπολέμου, διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
«Η οικονομία παραπαίει, οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά σους και οι τράπεζες ξεμένουν από χρήματα» αναφέρει η εφημερίδα, περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
«Οι εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα προσομοιάζουν σε αυτές των ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης» συμπληρώνει, σπεύδοντας ωστόσο, να διευκρινίσει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η κατάσταση είναι χειρότερη.
«Η Ελλάδα ζει τη δική της Μεγάλη Ύφεση, αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να ανακάμψει γρήγορα» τονίζουν οι New York Times, επικαλούμενες τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson.
Καταγράφοντας τις ανομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων, το αμερικανικό Ινστιτούτο υπενθυμίζει ότι οι κρατικές δαπάνες ήταν αυτές που βοήθησαν τις ΗΠΑ να εξέλθουν τις ύφεσης.
Η Ελλάδα αντίθετα, δεν διαθέτει δικό της νόμισμα, ενώ η αναποτελεσματική γραφειοκρατία έχει αποτύχει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.
«Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν το μείζον πρόβλημα της ανεργίας μέσω της επένδυσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες θέσεις εργασίας» αναφέρει το Ινστιτούτο Peterson, διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή, σε επίπεδα άνω του 50% μεταξύ των νέων.
Όσον αφορά την πορεία του χρηματιστηρίου, το Peterson υπενθυμίζει ότι μετά από λίγα χρόνια, η αγορά των ΗΠΑ ξεκίνησε να ανακτά το απολεσθέν έδαφος.
Αντίθετα, η έντονη μεταβλητότητα στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2008, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της χώρας.