Σε προόδο προσβλέπει η Λαγκάρντ

«Πρέπει να κάνουμε αρκετή πρόοδο»
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 15:29
UPD:16:29
REUTERS/ERIC VIDAL

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να κάνουμε αρκετή πρόοδο», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη λακωνική δήλωσή της.

Ντέισελμπλουμ: Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση

ΕΡΤ

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισεμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισεμπλουμ, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε ποιες βελτιώσεις  θα χρειαστούν.

«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε εν συνεχεία.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.

Σόιμπλε: Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε νέα θετικό αποτέλεσμα

Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως εκτίμησε, θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, αντίθετα με τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για νέο, τριετές πρόγραμμα» συμπλήρωσε χαρακτήρισε.

Πρέπει να μιλήσουμε, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, για τα θέματα που πάνε πέρα από τις συζητήσεις που κάναμε για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε.

«Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους.

«Πρέπει αυτό το Σαββατοκύριακο ληφθεί μια απόφαση» κατέστησε σαφές μετέπειτα, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε».

Μοσκοβισί: Βάση συζήτησης η νέα ελληνική πρόταση

ΕΡΤ

Η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις.

Οι θεσμοί, επισήμανε, εκτιμούν ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή τους θα αποτελεί καίριο σημείο.

«Οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος» εξήγησε εν συνεχεία, εκτιμώντας ότι η υλοποίησή τους θα κρίνει και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πολύ μεγάλη πλειοψηφία που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στην ελληνική Βουλή, η οποία έδωσε ισχυρή πολιτική δύναμη στην πρόταση της Αθήνας.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος

ΕΡΤ

Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να φθάσει σε συμφωνία» τόνισε, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι απομένουν αρκετά «ανοιχτά» ζητήματα, τα οποία χρήζουν διευθέτησης.

«Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σαπέν: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΕΡΤ

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» τόνισε εν συνεχεία ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες» σημείωσε παράλληλα.

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμά για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το χρέος δεν είναι ταμπού» επανέλαβε ο κ. Σαπέν, διευκρινίζοντας ότι εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών.

Πάντοαν: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

Η ΑΥΓΗ

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Όπως εκτίμησε, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Πάντοαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Εγγυήσεις για άμεση εφαρμογή των μέτρων ζητεί ο Σέλινγκ

ΕΡΤ

Η Ελλάδα υπέβαλε καλύτερες προτάσεις και μένουν ορισμένες λεπτομέρειες, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων.

«Χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μέτρων», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μέτρα που προτείνονται θα πρέπει να νομοθετηθούν και να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Καζίμιρ: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΕΡΤ

«Θεωρώ ότι οι θεσμοί θα φέρουν το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξήγησε εν συνεχεία.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου» κατέληξε.

Νούναν: Το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΕΡΤ

Xρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι θα πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. «Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε ο Ιρλανδός υπουργός.

«Η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά» τόνισε εν συνεχεία, καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα τα μέτρα.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, εξήγησε ότι ο οικονομικός του αντίκτυπος ήταν καταστροφικός, ζημιώνοντας σημαντικά τις τράπεζες.
Τέλος, εκτίμησε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έχει μειωθεί, κατόπιν της χθεσινής ψηφοφορίας.

Χ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε..

ΕΡΤ

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε..

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων», κατέληξε.

Βίεμπς: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

ΕΡΤ

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

«Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα» συμπλήρωσε.

Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, κατέληξε ο Ολλανδός υπουργός.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα