Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup

Ποιο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 13:30
UPD:15:26
EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

Τη σημερινή συνεδρίαση προετοίμασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας των υπουργών να καταλήξουν σήμερα σε αποφάσεις, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

του Νίκου Μπέλλου

Βρυξέλλες

Η στάση που θα κρατήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup το Βερολίνο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα. Στις Βρυξέλλες επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, το βέβαιο είναι ότι στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ότι κι αν συμβεί η χώρα μας δεν θα είναι απομονωμένη, όπως τις προηγούμενες φορές.

Τις τελευταίες 48 ώρες το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά υπέρ της Ελλάδας και αυτό οφείλεται σε τρεις σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις ίδιες τις προτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν στις Βρυξέλλες ως «έκπληξη» για την αρτιότητα και πληρότητά τους, αφού φαίνεται ότι ικανοποιούν τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των θεσμών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη συσπείρωση των Ελλήνων ευρωβουλευτών υπέρ της Ευρώπης, μάλιστα το αποτέλεσμα της χθεσινής πρωινής ψηφοφορίας για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης έχει εντυπωσιάσει κοινοτικούς παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο τρίτος είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός εταίρων, μεταξύ των οποίων και πολύ μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές προτάσεις.

EURONEWS

Πάντως, τα βλέμματα όλων στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι στραμμένα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί της ουσίας. Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη σημερινή συνεδρίαση.

Στα αρνητικά, κοινοτικοί σημειώνουν το γεγονός ότι τον τελευταία καιρό έχει κλονιστεί η αξιοπιστία των εταίρων και αξιωματούχων προς την κυβέρνηση, κι αυτό ίσως δυσκολέψει τη λήψη απόφασης. Στα αρνητικά επίσης και το πολύ μεγάλο ποσό που θα χρειαστεί η Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται από τους θεσμούς μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Εάν η συζήτηση εξελιχθεί θετικά, τότε ο Εurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ταυτόχρονα θα δώσει εντολή στους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάρκειας έως τρία έτη.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, η οποία χρειάζεται περίπου 5,6 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου να αποπληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και να εξοφλήσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Το παραπάνω ποσό δεν  μπορεί να δοθεί κατευθείαν από τον ΕΜΣ γιατί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το πρόγραμμα και να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, άρα τα χρήματα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη πηγή.

Τη σημερινή συνεδρίαση προετοίμασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας των υπουργών να καταλήξουν σήμερα σε αποφάσεις, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα