Drax: Σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της

Μετά την απόρριψη τριών προσφορών για την εξαγορά της
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 10:22

ΑΡΧΙΣΕ σήμερα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Drax Group Plc, ιδιοκτήτριας εταιρείας κοινής ωφελείας, που μπορεί να παράγει το 7% της ηλεκτρικής ενεργείας της Βρετανίας, λιγότερο από δύο μήνες μετά την απόρριψη των τριών προσφορών εξαγοράς της.

Η εισαγωγή, αξιολογεί την εταιρεία στα περίπου 2 δισ. λίρες Αγγλίας (3,6 δισ. δολ.) με το 1,6% να ανήκει στον πρόεδρό της, Gordon Horsfield, αξίας περίπου 32 εκατ. λιρών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς από το φυλλάδιο της εταιρείας. Περίπου 407 εκατ. μετοχές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Σύμβουλοι της Drax, είναι η Deutsche Bank AG και η Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Οι επενδυτές στον τομέα ηλεκτρικής ενεργείας της Αγγλίας εισέπραξαν πολλά, καθώς οι τιμές του ρεύματος υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, όπως του πετρελαίου, του άνθρακα και του αερίου. Οι τιμές ρεύματος στη Βρετανία θα παραμείνουν στα «ιστορικά υψηλά» μέχρι το 2007, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας, Collins Stewart Tullett Plc.

Η εισαγωγή της Drax listing, η οποία δεν άντλησε κεφάλαια, ακολουθεί μία αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μετοχών με το χρέος της. Οι κάτοχοι ομολόγων έχουν στην κυριότητά τους το εργοστάσιο από το 2003, όταν η εταιρεία σχεδόν πτώχευσε, μετά την κατάρρευση 40% των τιμών ενεργείας στη Βρετανία, από το 1998 έως το 2002.

Η AES Corp., που εδρεύει στο Αρλινγκτον τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αγόρασε το 1999 την Drax αντί του ποσού των περίπου 3 δισ. δολ. αφήνοντας τον έλεγχο του εργοστασίου στους δανειστές της, για περίπου τέσσερα χρόνια μετά.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανέκαμψαν, ωθώντας σε επίπεδα ρεκόρ τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στον κλάδο. Οι εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης επεκτείνονται καθώς οι αγορές αερίου και ενεργείας προγραμματίζεται να ανοίξουν πλήρως στον ανταγωνισμό το 2007.

Η Drax, ενδέχεται να εμφανίσει προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη ύψους 471 εκατ. λιρών το επόμενο έτος, σχεδόν τα διπλάσια από τα 231 εκατ. λίρες που αναμένεται να εμφανίσει φέτος, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενεργείας, σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley στις 2 Νοεμβρίου, προς τους επενδυτές.

Τον περασμένο μήνα, η Drax απέρριψε προσφορά ύψους 2,23 δισ. λιρών για την εξαγορά της από την Constellation Energy Group, ιδιοκτήτρια τριών πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ, επειδή ήταν πολύ χαμηλή. Επίσης, απέρριψε τις προσφορές από την Texas Pacific Group Europe LLP και τους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Apollo Management LP, καθώς και τις προσφορές της International Power Plc και της Mitsui & Co.

Η Scottish Power Plc, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Βρετανίας, απέρριψε τον περασμένο μήνα προσφορά εξαγοράς της ύψους 11,3 δισ. λιρών από την γερμανική E.ON AG.

Tα έξι εργοστάσια της Drax μπορούν να παράγουν 4.000 μεγαβάτ, αρκετά για να φωτίσουν τέσσερις πόλεις του μεγέθους της πόλης Λιντς στη Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα