Για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη έως και κατά 0,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2015 αλλά και κατά 1% από το 2016 –το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ - δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση με την πρότασή της. Η ελληνική κυβέρνηση, δεσμεύεται πρακτικά ότι θα εφαρμόσει πλήρως τη μεταρρύθμιση του 2010 –αυτό σημαίνει υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές- αλλά και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβριο.
Πώς όμως θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσό;
1. Το ΕΚΑΣ θα έχει καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019. Το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα ενώ το 20% των δικαιούχων θα χάσουν το επίδομα τον Μάρτιο του 2016. Ο «βηματισμός» προς την πλήρη κατάργηση θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.
2. Άμεση θα είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) αλλά και η επέκτασή τους στις επικουρικές (θα υπολογίζεται επίσης με συντελεστή 6%). Η επιβολή των εισφορών, θα φέρει μείωση καθαρών αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους.
3. Όσοι εισπράττουν επικουρική, θα έρθουν αντιμέτωποι και με δεύτερη περικοπή καθώς από τον Οκτώβριο, θα επανέλθει στο προσκήνιο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί μόνο αν η ελληνική πλευρά μπορεί να βρει ισοδύναμο.
4. Θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τον ΟΑΕΕ (σ.σ οι εισφορές θα αποτελούν πλέον συνάρτηση του εισοδήματος) όσο και για τον ΟΓΑ.
5. Άμεσα θα ξεκινήσει η κατάργηση των «παραθύρων» που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Η πλήρης κατάργηση των εξαιρέσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2022 και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο το ευνοϊκό καθεστώς για τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα αλλά και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το σοβαρότερο μέτρο για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θα είναι η αύξηση της «ποινής» για όσους θα φεύγουν νωρίτερα στη σύνταξη (σ.σ σήμερα είναι 6% και θα αυξηθεί στο 16%)
6. Η βασική σύνταξη (σ.σ των 360 ευρώ), θα χορηγείται από εδώ και στο εξής μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
ΟΙ αλλαγές δεν σταματούν εδώ.
Ουσιαστικά, εξαγγέλλεται η ψήφιση νέου ασφαλιστικού νόμου μέχρι τον Οκτώβριο, με ορίζοντα εφαρμογής από 1/1/2016. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα βάζει στο τραπέζι το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ για τον ΟΑΕΕ όπως προαναφέρθηκε θα υπάρχει σύνδεση με το εισόδημα αλλά και θέσπιση ενός κατώτατου ορίου).
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, θα εξεταστεί τόσο η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για ολόκληρη τη χώρα όσο και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, θα μπει στο τραπέζι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ώστε να υπάρχει ουσιαστικότερη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές.