Οριστική υιοθέτηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2006

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 14:10
UPD:14:41

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2006, που ορίζει τις δαπάνες στο 1,01% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των 25 χωρών μελών της Ε.Ε., και συγκεκριμένα στα 111,969 δισεκατομμύρια ευρώ, εγκρίθηκε οριστικά σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο προϋπολογισμός για το 2006 υιοθετήθηκε έπειτα από ένα συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Το Συμβούλιο είχε αρχικά προτείνει προϋπόλογισμό με δαπάνες 111,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε την πρόταση αυτή ανεπαρκή. Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο, οι ευρωβουλευτές είχαν ψηφίσει σε πρώτη ανάγνωση προϋπολογισμό 115,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης 275 εκατ. ευρώ επιπλέον των προβλεπόμενων από τις δημοσιονομικές προοπτικές 2000-2006, για τις Εξωτερικές Δράσεις, μέσω του μηχανισμού Ευελιξίας. Η κατάληξη αυτή απετέλεσε στοιχείο ικανοποίησης στη συνδιαλλαγή ανάμεσα σε Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο είχε αρνηθεί να εγκρίνει πρωθύστερα πάνω από 200 εκατ.ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και των χωρών που επλήγησαν από το τσουνάμι, να βοηθήσει τις χώρες του ACP ( Αφρική, Καραϊβική, Ειρηνικός) που έχουν υποστεί ζημίες από τη μεταρρύθμιση στη ζάχαρη, και να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας ( ΚΕΠΠΑ ).

Οι συνολικές δαπάνες γιά την ΚΕΠΠΑ φθάνουν τα 102,6 εκατ. ευρώ που σημαίνει αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2006.

Ειδικά για την ΚΕΠΠΑ προβλέπονται συναντήσεις ανά τρίμηνο, ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τους πρέσβεις που θα εκπροσωπούν το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο αποδέχθηκε επίσης την εξασφάλιση ενός πρόσθετου κονδυλίου 100 εκατ. ευρώ για προγράμματα σημαντικά για την ατζέντα της Λισσαβόνας όπως : το Life, το Socrates, προγράμματα για την έρευνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους και τις πολιτιστικές οργανώσεις.

Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη από τις διαπραγματεύσεις για τις οικονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, που βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Λαμβάνοτας το λόγο στο τέλος της διαδικασίας ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας (προεδρεύουσας χώρας) δήλωσε: «Με χαρά μου σας ενημερώνω οτι το Συμβούλιο αποδέχεται τις αυξήσεις που προτείνονται κατά τη δεύτερη ανάγνωση και εγκρίνεται ο προϋπολογισμός γιά το 2006. Λαμβάνοντας υπ'οψιν τις συζητήσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό, η σημερινή είναι μία καλή είδηση. Ας ελπίσουμε οτι θα υπάρξει μία καλή έκβαση και για τις δημοσιονομικές προοπτικές, γιατί θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των σχέσεών της με τους λαούς της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα