Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών βυθίστηκαν οι κινεζικές μετοχές την Τετάρτη, συνεχίζοντας το πτωτικό ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων, παρά τις προσπάθειες των αρχών του Πεκίνου να συγκρατήσουν τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες σε διάστημα μεγαλύτερο της 20ετίας.
Ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 6,8% στις 3.663,04 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 5,9% φτάνοντας στις 3.507,19 μονάδες.
Από το κλείσιμο της Δευτέρας, περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εντολών αναστολής διαπραγμάτευσης στις 745 -ή το 26% των εισηγμένων εταιρειών στα κινεζικά χρηματιστήρια (Σαγκάης και Σενζέν)- «παγώνοντας» μετοχές συνολικής αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 21% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κινεζικών αγορών, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Bloomberg.
To «κύμα» ρευστοποιήσεων που άρχισε στις 12 Ιουνίου έχει εξανεμίσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των κινεζικών μετοχών, που καταγράφουν τις χειρότερες απώλειες από το 1992.
«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια βουτιά. Νομίζω ότι κανένας δεν την έχει δει. Η ρευστότητα εξαντλήθηκε τελείως» δήλωσε στο Reuters ο Ντου Τσανγκτσούν, αναλυτής στην Northeast Securities. «Αρχικά, πολλοί ήθελαν να κρατήσουν τα blue chips. Αλλά καθώς έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση για τόσες πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση στο ρίσκο είναι η πώληση των blue chips», πρόσθεσε.