Με αρνητικό πρόσημο και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και υψηλή τεχνολογία
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2001 19:25

AΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με αποτέλεσμα η πλειονότητα των δεικτών να κλείσει με απώλειες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν και σήμερα περιορισμένο, ενώ έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο.

Νέες ανησυχίες προκάλεσε η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες στους επενδυτές η αμερικανική εταιρεία Compaq. Η υπ’ αριθμόν 2 εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο οι πωλήσεις της θα είναι κατώτερες από τις αντίστοιχες περυσινές λόγω της μείωσης που παρουσίασε η ζήτηση των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης, η διοίκηση της Compaq ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 1.500 θέσεις εργασίας.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου προέβησαν σήμερα και άλλες αμερικανικές εταιρείες από διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του επενδυτικού οίκου Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική κερδοφορία της Deutsche Bank, της UBS και της Credit Suisse. Επιπλέον, η Deutsche Bank συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στις τράπεζες HSBC, Credit Lyonnais και ΑΒΝ Αmro λόγω της αύξησης των επισφαλών δανείων στη Μεγ. Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σκανδιναβία.

Πιέσεις δέχθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος μετά την επανέναρξη των ιρακινών εξαγωγών http://beta.naftemporiki.gr/news/static/01/07/11/148827.htm . Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του αργού ενδέχεται τώρα να υποχωρήσει μέχρι τα 25 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,39% και διαμορφώθηκε στις 5.391,90 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 11%, κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας λογισμικού CMG, ενώ με σημαντική πτώση έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Invensys, Colt Telecom και Spirent. Η μετοχή της εταιρείας πετρελαιοειδών BP υποχώρησε κατά 0,97%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.914,68 μονάδες μειωμένος κατά 1,18%. Αρνητικός πρωταγωνιστής η μετοχή της Schneider Electric, η οποία υποχώρησε κατά 5,37%, και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Cap Gemini και Alcatel με πτώση 4,84% και 4,78% αντιστοίχως. Η μετοχή τoυ χρηματοπιστωτικού ομίλου Societe Generale έχασε 2,54%, ενώ εκείνη της πετρελαϊκής εταιρείας TotalFinaElf σημείωσε πτώση 1,32%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.774,17 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,72%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, ενώ σημαντικές απώειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Epcos, Schering και Allianz.

Η μετοχή της Infineon Technologies ενισχύεται οριακά μετά την αναβάθμισή της πιστολήπτικής της ικανότητας από διεθνή επενδυτικό οίκο. Για τον ίδιο λόγο η μετοχή της DaimlerChrysler σημειώνει αυτήν την ώρα άνοδο της τάξεως του 2,28%.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 36.231 μονάδες με πτώση 1,05%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 551,29 μονάδες με απώλειες 1,46% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.799,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,37%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα