Γκάμπριελ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος

«Θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα»
Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 13:54
UPD:13:55
EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) (φωτ. αρχείου) εμφανίστηκε σίγουρος ότι «τελικά θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα».

Αν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Θα μπορούσαμε «να συζητήσουμε για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ, εξηγώντας πως «αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εμφανίστηκε, παράλληλα, σίγουρος ότι «τελικά θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα». Τόνισε, πάντως, ότι δεν ανησυχεί για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία ενός Grexit. «Η Ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Stern. «Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα