EETT: Νέες ρυθμίσεις για την προεπιλογή φορέα

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 17:47

Σε νέες ρυθμίσεις για την Προεπιλογή Φορέα προέβη με Απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης που είχε διεξάγει το διάστημα από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2005.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, ο προηγούμενος Κανονισμός Προεπιλογής Φορέα είχε συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και στην προστασία του καταναλωτή-χρήστη, έχρηζε όμως περαιτέρω εξειδικεύσεων και βελτιωτικών παρεμβάσεων.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις είναι οι ακόλουθες:

- Οι αιτήσεις Προεπιλογής Φορέα εξακολουθούν να υποβάλλονται από το συνδρομητή έντυπα, με τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από φωτοτυπία ταυτότητας, η ηλεκτρονική υποβολή επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής και, επίσης, η χρήση της δυνατότητας υποβολής αιτήματος μέσω τηλεφώνου γίνεται δεκτή μόνο εάν έχει μαγνητοφωνηθεί η σχετική συνομιλία, αφού ο συνδρομητής έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

- Οι αιτήσεις κατάργησης της Προεπιλογής δεν υποβάλλονται πλέον από τους συνδρομητές στον Προεπιλεγμένο Πάροχο, αλλά στον ΟΤΕ.

- Με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, επιβλήθηκε στον ΟΤΕ η απαγόρευση να προχωρήσει σε κατάργηση της Προεπιλογής Φορέα των συνδρομητών που έχουν ενεργοποιήσει Προεπιλογή Φορέα και ζητούν την κατάργησή της, πριν την πάροδο 2 μηνών από την ημερομηνία ενεργοποίησής της.

- Η ολοκλήρωση της κατάργησης της Προεπιλογής από τον ΟΤΕ πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, εφόσον έχουν παρέλθει 10 εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση στον Προεπιλεγμένο Πάροχο των στοιχείων των αιτήσεων κατάργησης και δεν έχει υποβληθεί αίτημα ακύρωσης της αίτησης κατάργησης.

- Θα παρέχεται, μετά την πάροδο εξαμήνου, η δυνατότητα Προεπιλογής και για μη-γεωγραφικούς αριθμούς (π.χ. αριθμοί μεριζόμενου κόστους, γραμμές για παροχή υπηρεσιών πρόσθετης χρέωσης) και σύντομους κωδικούς.

- Η ΕΕΤΤ προέβη σε περαιτέρω ρυθμίσεις, προσδιορίζοντας σαφώς τα δικαιώματα των καταναλωτών, με στόχο την προστασία τους από αυθαίρετες ενέργειες. Συγκεκριμένα, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Οι Προεπιλεγμένοι πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν στους συνδρομητές τους, καλώντας ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, ηχογραφημένο μήνυμα που θα τους ενημερώνει ως προς την ενεργοποίηση της Προεπιλογής.

β) Ο καταναλωτής δύναται να προσφεύγει στην ΕΕΤΤ, η οποία και αποφασίζει με δεσμευτική Απόφασή της, επί της προσφυγής-καταγγελίας.

γ) Οι Προεπιλεγμένοι Πάροχοι και ο ΟΤΕ οφείλουν, εφόσον αυτό τους ζητηθεί, να αποστέλλουν άμεσα στους τελικούς χρήστες με κάθε πρόσφορο τρόπο, τα εγκεκριμένα από την ΕΕΤΤ έντυπα αιτήσεων για την Προεπιλογή.

Η σχετική Απόφαση είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr ). Σημειώνεται ότι η απόφαση θα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα