Οι τιμές αργού τόνωσαν το ηθικό

Στα υψηλότερα τετραετίας οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2005 00:01

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στη Wall Street, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχή ημέρα, γεγονός το οποίο τόνωσε το ηθικό των επενδυτών, ενώ στα υψηλότερα τετραετίας έφθασαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανακάμπτοντας από την πτώση των δύο τελευταίων ημερών, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία ενισχύθηκε πέραν του αναμενομένου.

Τα αμερικανικά blue chips ανέκαμψαν ελαφρώς μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα δέχθηκαν πιέσεις, περιορίζοντας τα κέρδη στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 3,5% από τις 30 Σεπτεμβρίου, ο Dow Jones είναι υψηλότερα 3,2% και ο Nasdaq έχει κερδίσει 4,9%. Οι κερδοφορίες των εταιρειών, που συμμετέχουν στον S&P 500, αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμούς 12% το τρέχον τρίμηνο έναντι αύξησης 14% του τρίτου τριμήνου.

Στην Ευρώπη οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο ήταν αυτές των Commerzbank και Siemens.

«Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη είναι σαφώς καλό σημάδι για τα χρηματιστήρια», σύμφωνα με αναλυτές της KBC Asset Management στις Βρυξέλλες. «Η Γερμανία υπήρξε ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης εδώ και ένα διάστημα και τα στοιχεία αυτά είναι καθησυχαστικά».

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων το Δεκέμβριο.

Τα σημερινά κέρδη βοηθούν του ευρωπαϊκούς δείκτες να αποσβέσουν τις απώλειες της εβδομάδας. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,3% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι εθνικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, εξαιρουμένων των αγορών της Πορτογαλίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.531,60 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,65%, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 5.353,66 μονάδες, με κέρδη κατά 1,08%, και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.704,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,67%.

Αυτή την ώρα μεικτές τάσεις εμφανίζουν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έχασε 0,53% για να κλείσει στις 15.173,07 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα