«Τα προβλήματα των Ελλήνων είναι και δικά μας», υποστηρίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να εγκαταλείψει την Ελλάδα, διότι ένα Grexit απλώς θα παρέτεινε την κρίση.
Η εφημερίδα θεωρεί πως ένας συμβιβασμός είναι δύσκολος, αλλά απαραίτητος. Τονίζει δε πως το ξεκάθαρο «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο χθεσινό δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα. Ένα Grexit δεν είναι αναπόφευκτο. Μια λύση στην κρίση χρέους της Αθήνας είναι ακόμη εφικτή και η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στη δραχμή, επισημαίνει.
Όμως, η εξεύρεση μιας λύσης κατέστη ακόμη πιο δύσκολη μετά το δημοψήφισμα και θα χρειαστεί όλη η μαεστρία της Ευρώπης για να βρεθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός, εκτιμά η εφημερίδα.
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το χαρακτηρίζει ως μια θεαματική νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια δραματική ήττα για την πολιτική ελίτ της Ευρώπης, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Η απόφαση των Ελλήνων δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις, εκτιμά η Die Zeit. Φυσικά αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν σε όλες τους τις απαιτήσεις, όμως από την άλλη δεν μπορούν να αγνοήσουν την επιθυμία του ελληνικού λαού. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αγνοούν το δημοκρατικό ιδεώδες της Ευρώπης.
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποκύψουν στην πρώτη τους παρόρμηση να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Διότι είναι αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι με ένα Grexit θα τερματιστεί η κρίση, αντίθετα θα παραταθεί. Όσο πιο βαθιά βυθίζεται η Ελλάδα στην ύφεση, όσο πιο σκληρά πλήττει τους ανθρώπους στη χώρα η κρίση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η νομιμοποίηση των άλλων Ευρωπαίων απλώς να κοιτούν και να ζητούν την αποπληρωμή των δανείων τους, επισημαίνει.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν τώρα ένας συμβιβασμός και πώς μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις υπό τη μεγάλη πίεση μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Όμως, καταλήγει η Zeit, η αλήθεια είναι ότι αυτή η εύθραυστη, περίεργη και γεμάτη κρίσεις Ευρώπη μπορεί να υφίσταται μόνο επειδή αναζητώνται συνεχώς συμβιβασμοί. Και επειδή πάντα βρίσκονται.