Νέες προτάσεις αναμένει το Eurogroup από την Ελλάδα

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 12:34
UPD:13:37
INTIME NEWS/© European Union

Νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

BBC NEWS

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία προστίθεται: «Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε μετά από τη μονόπλευρη απόσυρση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για το εκτενές σχέδιο μεταρρυθμίσεων που είχε προβλεφθεί στη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2015».

To Eurogroup θα συνέλθει στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Στη βελγική πρωτεύουσα το κλίμα είναι βαρύ, δεδομένου ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως οι ανατολικές, προτάσουν ακραίες επιλογές με το πρόσχημα ότι ο ελληνικός λαός μίλησε άρα η άποψή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Σύμφωνα με αυτές τις χώρες, ο ελληνικός λαός χθες δεν τάχθηκε κατά της λιτότητας αλλα εναντίον της παραμονής στο ευρώ.

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι οι μετριοπαθείς δυνάμεις θα επικρατήσουν και πως αύριο θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δεσμεύσεις που της έχουν ζητηθεί τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όσο και δημοσιονομικών μέτρων.

Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η πόρτα για συζητήσεις είναι ανοιχτή και πως τα πάντα εξαρτώνται από τις προτάσεις που θα υποβάλει η ελληνική πλευρά, ωστόσο πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για νέο πρόγραμμα βοήθειας. 

Αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο αρκέστηκε να πει ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι εταίροι θα συζητήσουν για την κατάσταση που επήλθε μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα και επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν ποιες νέες προτάσεις θα υποβληθούν από την Ελλάδα. 

Σεβόμαστε τη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά μόνο με εντολή του Eurogroup μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Είναι ξεκάθαρο πως η θέση της Ελλάδας παραμένει στην Ευρώπη, ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε επίσης πως η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν αμφισβητείται και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση.
 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα