«Κληρώνει» για την Ελλάδα αύριο στις Βρυξέλλες

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 11:51
UPD:12:05
EPA/ARMANDO BABANI

Του Νίκου Μπέλου

Βρυξέλλες, 

Αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, ενώ όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τράπεζι.

Εντός της ημέρας πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι, Ντέισελμπλουμ για το συντονισμό των ενεργειών των θεσμών, ενώ μέσα στην ημέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε χθες το βράδυ.

EURONEWS

Στη βελγική πρωτεύουσα το κλίμα είναι βαρύ, δεδομένου ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως οι ανατολικές, προτάσουν ακραίες επιλογές με το πρόσχημα ότι ο ελληνικός λαός μίλησε άρα η άποψή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Σύμφωνα με αυτές τις χώρες, ο ελληνικός λαός χθες δεν τάχθηκε κατά της λιτότητας αλλα εναντίον της παραμονής στο ευρώ.

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι οι μετριοπαθείς δυνάμεις θα επικρατήσουν και πως αύριο θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δεσμεύσεις που της έχουν ζητηθεί τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όσο και δημοσιονομικών μέτρων.

Για την αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων τις επόμενες ώρες, κυβερνήσεις όπως η γαλλική έκαναν έκκληση στην ΕΚΤ να μην προχωρήσει σήμερα σε μείωση του ΕLA στις ελληνικές τράπεζες. Σπάνια κυβερνήσεις επεμβαίνουν και δίνουν συμβουλές στην ΕΚΤ, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, κι αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα