Έκτακτη σύνοδος της Ευρωζώνης την Τρίτη για την Ελλάδα

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 00:04
UPD:03:19
REUTERS/ERIC VIDAL

Έκτακτη σύνοδο Κορύφης της Ευρωζώνης για την Ελλάδα την Τρίτη συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από αίτημα του Γάλλου πρόεδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα μας

«Συγκάλεσα Σύνοδο της Ευρωζώνης για το βράδυ της Τρίτης στις 19.00 για να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Τουσκ.

Μέρκελ και Ολάντ είχαν ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης την Τρίτη, προκειμένου να εξεταστεί κατεπειγόντως το ελληνικό ζήτημα.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, παράλληλα, σε άλλη κοινή δήλωσή του αναφέρει ότι θα γίνει σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ν» στις Βρυξέλλες, Νίκο Μπέλλο, κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι η κοινή πρωτοβουλία των δυο ηγετών δείχνει ότι επιθυμούν να τελειώνει το συντομότερο το ελληνικό ζήτημα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνουν ακόμη ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

Πάντως, μετά τα μεσάνυχτα έγινε επισήμως γνωστό ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει επίσης την Τρίτη

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα θα έχουν αύριο Δευτέρα το πρωί οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα