Ε.Ε.: Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για το καμποτάζ

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 15:13

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη τήρηση των ευρωπαϊκών κανονιστικών ρυθμίσεων για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (καμποτάζ). Για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα με τον κανονισμό που δεν τηρείται εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στο εσωτερικό των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν, κατ’ αρχήν, να επιτρέψουν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στη συγκεκριμένη αγορά. Παρεκκλίσεις από τη γενική αυτή αρχή επιτρέπονται μόνον εφόσον είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί ότι λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων, ο συσχετισμός δυνάμεων στη αγορά, και μόνο, δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωσή της, η Ελλάδα υπήγαγε το σύνολο σχεδόν του οικείου δικτύου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών σε υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να καταδείξει την πραγματική αναγκαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας ανά γραμμή. Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι οι ελληνικές κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά τα πληρώματα και την εσωτερική οργάνωση των πλοίων μπορούν να παρεμβάλουν δυσανάλογα εμπόδια στην ελευθερία που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας η νομοθεσία της χώρας υπάγει όλες τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τα νησιά στο καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, περιορίζοντας την εν λόγω συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση στις επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τις αποφάσεις της δημόσιας αρχής ή τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας που η τελευταία συνάπτει με τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί αυτή την εξαίρεση από την αρχή που διατυπώνεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα