Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να βάλει οριστικό τέλος σε ένα τεράστιο δίλημμα. Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα ή θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέο αδιέξοδο;
Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο Έκαρτ Στρασενσούλτε, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«Μετά το δημοψήφισμα θα είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, αλλά με ένα παλιό πρόβλημα. Το παλιό αυτό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, εντούτοις δεν μπορούμε να την αφήσουμε να οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα Κόσοβο νέου τύπου. Μετά το δημοψήφισμα λοιπόν θα πρέπει να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».
Σε περίπτωση «ναι» δεν θα υπάρχει συνομιλητής
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο ειδικός, θα πρέπει να ληφθούν τάχιστα αποφάσεις. «Υπάρχει όμως μια δυσκολία. Εάν επικρατήσει το "ναι" στο δημοψήφισμα, τότε ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν θα υπάρχει συνομιλητής. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή της και δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων αυτών. Επί της αρχής δεν θα πρόκειται για κάποια απώλεια, εντούτοις οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι παλιές διεφθαρμένες ελίτ κι αυτό δεν θα βοηθούσε την κατάσταση».
Θα ήταν στην περίπτωση αυτή λύση, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας; «Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν συνήθως μικρή διάρκεια ζωής. Ενδεχομένως μισό χρόνο, μέχρι να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση μετά από πρόωρες εκλογές. (…) Εάν όμως υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή τεχνοκρατών, η οποία καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια προκύψει μια κυβέρνηση, η οποία πει ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε φυσικά το status quo ante».
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο ειδικός, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και γι’ αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση: «Στην κυβέρνηση Τσίπρα συμμετέχουν άνθρωποι, οι οποίες τα παίζουν όλα για όλα, εν μέρει άνθρωποι, όπως ο κ. Βαρουφάκης, οι οποίοι το βλέπουν τρόπον τινά ως παιχνίδι και οι οποίοι δημιούργησαν μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να προκύψει μια εύκολη και γρήγορη λύση».
Οι συνέπειες του «όχι»
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που επικρατήσει τελικά το “όχι”; Θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
«Το Grexit μπορεί να προκληθεί μόνο από την ίδια την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νομικές δυνατότητες να αποπέμψει κανείς την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορεί να χρεοκοπήσει κανείς και εντός της Eυρωζώνης. (…) Εάν επικρατήσει το "όχι", ο Τσίπρας θα ενισχυθεί στο εσωτερικό, ωστόσο θα έχει την εντολή να μην διαπραγματευτεί. Κι αυτό δεν βελτιώνει την κατάσταση. Η εντολή αυτή παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα και έντονες αντιστάσεις και στις υπόλοιπες 18 χώρες της Eυρωζώνης όσον αφορά την αποδοχή των ελληνικών απαιτήσεων στη βάση του δημοψηφίσματος».
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν φρόντισαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Deutsche Welle