Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: 42 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής σε ΧΑΔΑ

Εγκρίθηκε η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 17:04

Εγκρίθηκε η επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα διατεθούν 42 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Σχέδιο προβλέπει έργα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, δράσεις ανακύκλωσης καθώς και ενέργειες για την διευθέτηση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) εγκρίθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στο Λιμένα Λιτοχώρου Πιερίας.

Όπως επισημάνθηκε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός χωματερών, ενεργών και ανενεργών, στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 576 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Από αυτούς το ΠΕΣΔΑ προβλέπει ότι θα παραμείνουν μεταβατικά σε λειτουργία μόνο 85 ενώ θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε 491. Τα έργα αποκατάστασης για 212 ΧΑΔΑ, ύψους 23 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται υπό ένταξη σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, ενώ τα έργα για τους υπόλοιπους 279 ΧΑΔΑ απαιτούν κονδύλια μέσου προγραμματικού κόστους 29 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το κόστος για την τελική αποκατάσταση των 85 ΧΑΔΑ εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα