Περιμένοντας το ράλι

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 00:01
UPD:09:04

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κινήθηκε η Wall Street, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και το μεγάλο άλμα της Pfizer απέτυχαν να πυροδοτήσουν ένα ευρύτερο χρηματιστηριακό ράλι με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Μετά τα μεγάλα κέρδη του Νοεμβρίου, η αγορά κινήθηκε προσεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας μερικούς επενδυτές να αναρωτιούνται εάν το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο ράλι έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να γίνει στη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.836,53 μονάδες μειωμένος κατά 0,36% και ο Nasdaq στις 2.222,74 μονάδες σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 1,32%.

Πτώση σημείωσαν οι περισσότερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ενεργειακών εταιρειών λόγω της πτώσης της τιμής του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.350,18 μονάδες με πτώση 0,06%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.694,86 μονάδες με απώλειες 0,20%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.539,80 μονάδες με άνοδο 0,15%.

«Πουλάμε ενεργειακές μετοχές, καθώς αναμένουμε πτώση των τιμών του πετρελαίου», τόνισε ο κ. Dirk Thiels, διαχειριστής της KBC Asset Management στις Βρυξέλλες.

Οι 11 από τους 18 εθνικούς δείκτες των χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε εκ νέου τη Δευτέρα, όταν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έκλειναν, διαπραγματευόμενο στα 57 δολάρια το βαρέλι.

Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά τον κλάδο των ενεργειακών εταιρειών. Ο τίτλος της νορβηγικής OBX υποχώρησε κατά 1,2%, της BP κατά 0,5%, της Total κατά 0,7% και της Statoil κατά 1,6%.

Απώλειες κατά 1,7% σημείωσε και η μετοχή της Unilever, καθώς η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι η σημερινή της κεφαλαιακή διάρθρωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέλλοντος.

Στον αντίποδα άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών. Ο τίτλος της AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ αυτός της Sanofi ενισχύθηκε κατά 3,6%, καθώς αναμένουν άνοδο της κερδοφορίας τους από τη διάθεση νέων φαρμάκων. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 1,44%, κλείνοντας στις 15.391,48 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα