Παραίτηση του προέδρου του ιαπωνικού χρηματιστηρίου

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 10:33

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο πρόεδρος του ιαπωνικού χρηματιστηρίου (TSE), Τακούο Τσουρουσίμα, στον απόηχο της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τεράστιο σφάλμα συναλλαγής που θα κοστίσει 347 εκατ. δολάρια στη Mizuho Securities. Τον 67χρονο Τσουρουσίμα θα διαδεχθεί προσωρινά ο Τάιζο Νισιμούρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2005 η Mizuho Securities Co. ζήτησε, κατά λάθος, την πώληση 610.000 μετοχών της J-Com Co., προς ένα γιεν ανά μετοχή, αντί για μια μετοχή προς 610.00 γιεν (5,043 δολάρια). Το αίτημα μείωσε την τιμή των διαθέσιμων μετοχών της J-Com Co. σε 572.000 γιεν.

Το λάθος επιδεινώθηκε από ξαφνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και εμπόδισε τη Mizuho Securities να ακυρώσει τη συναλλαγή μόλις ανακάλυψε τη λανθασμένη εντολή, ενάμισι λεπτό αφού την υπέβαλε.

Όταν απέτυχε να ακυρώσει τη συναλλαγή, η εταιρεία υποχρεώθηκε να αγοράσει πολλές από τις μετοχές που είχε διαθέσει και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή. Στην εταιρεία δόθηκαν τέσσερις μέρες για να ρυθμίσει τις εντολές.

Το γεγονός συνέβη ένα μήνα μετά τη διακοπή λειτουργίας των συστημάτων συναλλαγών στο ιαπωνικό Χρηματιστήριο, λόγω μηχανικής βλάβης, γεγονός που προκάλεσε διακοπή των συναλλαγών σχεδόν για μια ολόκληρη ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα