Ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη

Εξαγωγικό πλεονέκτημα η Γηραιά Ηπειρος
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 00:01
UPD:08:59

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ τριετίας τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα εβδομάδας, δίνοντας ώθηση σε εταιρείες του εξαγωγικού κλάδου που πραγματοποιούν πωλήσεις στην αμερικανική αγορά, ενώ μεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street αντίθετα με το Nikkei που σημείωσε ράλι.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε, αλλά ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα μεταφορών στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για τα αυξανόμενα επιτόκια και σκεπτικοί για ένα εορταστικό ράλι.

Η αγορά ανησυχεί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2006 και πιθανόν να διαπράξει σφάλμα. Οι μετοχές χάνουν έδαφος για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις και η πρόσφατη πτώση έχει κάνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο ράλι έγινε ήδη το Νοέμβριο.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.805,55 μονάδες μειωμένος κατά 0,29% και ο Nasdaq στις 2.222,42 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01%.

Στα υψηλότερα τριετίας απογειώθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.356,60 μονάδες με κέρδη 0,12%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.703,48 μονάδες με απόδοση 0,18% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.547,90 μονάδες με άνοδο 0,15%.

«Η πτώση του ευρώ καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τις μετοχικές αγορές», τόνισε ο Μάθιου Γκιουλάνι, διαχειριστής της Sanpaolo IMI Asset Management στο Παρίσι.

Οι δείκτες ενισχύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση εκθέσεων για την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου, ενώ αύξηση μεγαλύτερη των προβλέψεων σημείωσαν οι νέες κατασκευές κατοικιών. Πάντως, το τόνο στη συνεδρίαση έδωσε η ενίσχυση του δολαρίου, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,62%, στις 15.641,26 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα