Πιο «ευπαθείς» στο οικονομικό έγκλημα οι μεγάλες επιχειρήσεις

Διεθνής έρευνα της PwC
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 09:43

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ευπάθεια» στο οικονομικό έγκλημα εμφανίζουν παγκοσμίως οι μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 5.000 υπαλλήλων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που διεξήγαγε η PricewaterhouseCoopers (PwC) μέσω 3.600 συνεντεύξεων με διευθύνοντες συμβούλους και οικονομικούς διευθυντές εταιρειών των κυριότερων κλάδων.

Συγκεκριμένα, εκ των επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους που έλαβαν μέρος στην έρευνα της PwC, το 62% παρουσίασε περιστατικά οικονομικού εγκλήματος, σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 36% για τις μικρότερες εταιρείες (έως 200 υπάλληλοι).

Πάντως, το 45% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τουλάχιστον μία περίπτωση οικονομικού εγκλήματος την τελευταία διετία, ποσοστό που αποκαλύπτει ήπια διαχρονική αύξηση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο κυριότερος λόγος που συντελεί στην αυξημένη «ευπάθεια» των μεγάλων επιχειρήσεων στο οικονομικό έγκλημα είναι ότι σε αυτές επικρατεί ανωνυμία των εργαζομένων λόγω ιδιαίτερου οικονομικού μεγέθους, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και «ασυλίας» των παραβατών υπαλλήλων.

Παραδόξως, σε σύγκριση με τις μικρές εταιρείες, οι μεγάλες διαθέτουν καλύτερα και περισσότερο οργανωμένα συστήματα ελέγχου για περιστατικά οικονομικού εγκλήματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα