Ε.Ε.: Διαδικασία εξέτασης για ενισχύσεις ελληνικών επιχειρήσεων

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 13:47

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασία εξέτασης όσον αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης οφειλών με υψηλή επιβάρυνση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ενισχύσεις αυτές, που αφορούν επιχειρήσεις των νομών Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης και Δωδεκανήσων καθώς και των νήσων Λέσβου, Σάμου και Χίου, έχουν τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων δανείου.

Σειρά ελληνικών διαταγμάτων προβλέπουν διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης υπέρ αγροτικών, βιοτεχνικών, ναυπηγικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων καθώς και υπέρ επιχειρήσεων γαιάνθρακα. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., τα μέτρα αυτά αποσκοπούν σε επιχειρήσεις που φαίνονται να είναι προβληματικές και είναι τα εξής:

- Ενσωμάτωση, σε νέα επιδοτούμενα δάνεια με δυνατότητα περιόδου χάριτος, των οφειλών με υψηλή επιβάρυνση που συνδέονται με δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί για επενδύσεις ή/και για τη σύσταση/τροφοδότηση κεφαλαίων κίνησης•

- Παροχή κρατικής εγγύησης κατά την πράξη αναδιάρθρωσης χρεών.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκαν οι προαναφερόμενες ενισχύσεις ήταν προβληματικές και ότι η χορήγηση των ενισχύσεων δεν εξαρτιόταν από την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων προβλέπει ρητά την υποβολή τέτοιου σχεδίου.

Μόλις οι ελληνικές αρχές λάβουν την επίσημη κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης, θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία ενός μήνα για να κοινοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους και για να προσκομίσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Η απόφαση θα δημοσιευθεί επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία ενός μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης για να υποβάλουν τα σχόλιά τους. Αυτά θα διαβιβασθούν στην Ελλάδα, που θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μόλις η Επιτροπή λάβει από την Ελλάδα τις ζητούμενες διευκρινίσεις, τυχόν παρεμβάσεις από ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη καθώς και, ενδεχομένως, απαντήσεις της Ελλάδας, τότε θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν σχετικά με το συμβατό των ενισχύσεων με την κοινή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα