Μεγάλη ελληνική επιτυχία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, επισημαίνοντας ότι τα περίπου 20 δισ. ευρώ του Δ’ ΚΠΣ, αλλά και η διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ως έχει μέχρι το 2013, εξασφαλίστηκαν κατόπιν έντονων διπλωματικών διεργασιών.
Όπως επισήμανε ο κ. Μολυβιάτης, παρ' όλο που ήδη από τον Οκτώβριο του 2003, είχε γίνει σαφές από τους έξι ισχυρούς της Ε.Ε., πως θα επιδιωχθεί η μείωση του κοινοτικού Προϋπολογισμού, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την κυβέρνηση, δεν υπήρχε σχετικός φάκελος στο υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε ο κ. Μολυβιάτης, ήδη από το καλοκαίρι του 2004, διαμόρφωσε κοινή στρατηγική, αρχικά με την Πορτογαλία και αργότερα με την Ισπανία, η οποία οδήγησε στη σύμπτυξη ομάδας 17 μελών που υποστήριζαν αύξηση του Προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο του 2005 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες τρεις χώρες. «Αποτέλεσμα ήταν -σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών- τον περασμένο Ιούνιο η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο να προβλέπει κονδύλια ύψους 20 δισ.ευρώ - χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, λόγω της αμετακίνητης στάσης της Βρετανίας».
Δύο ήταν οι διαπραγματευτικοί άξονες της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Μολυβιάτης: Αφ’ ενός να υπάρξει συμφωνία προ του τέλους του 2005, «προκειμένου να μην χάσει η Ελλάδα πολλά δισ. ευρώ το επόμενο έτος για λόγους στατιστικούς και για να μην μπει η Ευρώπη σε έναν νέο κύκλο παραλυτικής εσωστρέφειας» και αφ’ ετέρου να μην οδηγηθούμε σε μια κακή συμφωνία μπροστά στην ανάγκη της επίτευξής της. «Μείναμε αταλάντευτοι μέχρι τέλους για τη διατήρηση της ΚΑΠ χωρίς αναθεωρήσεις μέχρι το 2013, παρά το αντίθετο αίτημα πολλών χωρών», τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.
Επιπρόσθετα των 20 δισ. ωστόσο, η Ελλάδα εξασφάλισε την επέκταση για ένα ακόμα χρόνο, της προθεσμίας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που αλλιώς θα έχανε, αλλά και μια ιδιαίτερα ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την Ε.Ε., στη Στερεά Ελλάδα από το 75% στο 85%, και στο Νότιο Αιγαίο από το 50% στο 85% - που οδηγεί σε εξοικονόμηση 6,5 δισ. ευρώ.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αμφισβητεί ακόμα και την αξία του αποτελέσματος», παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Μας λέει ότι τα 20 δισ. ευρώ, θα τα παίρναμε ούτως ή άλλως, γιατί είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο. Όμως τον Ιούνιο, που ήμασταν εμείς που τα διαπραγματευθήκαμε, μας έλεγε ότι δεν μετρούν, γιατί δεν είχε κλείσει η συμφωνία (...) Αυτού του είδους η αντιπολίτευση, βλάπτει περισσότερο εκείνον που την ασκεί, παρά εκείνον εναντίον του οποίου στρέφεται», σχολίασε ο κ. Μολυβιάτης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα υπολείπεται ως προς τις κοινοτικές ενισχύσεις έναντι της Πορτογαλίας κατά 7%, όταν μάλιστα τα κριτήρια είναι τα ίδια».
Στον κ. Καστανίδη απάντησε επί της ουσίας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, υπενθυμίζοντας ότι «η ειδική περίπτωση της Πορτογαλίας στον αγροτικό τομέα, είχε ήδη κατοχυρωθεί σε κοινοτικά κείμενα από το 1999. Όταν πήγαμε στις διαπραγματεύσεις αυτές, το 94% της Πορτογαλίας ήταν επιλέξιμο για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις έναντι 37% της Ελλάδας, καθώς η Πορτογαλία είχε ήδη αναμορφώσει τις Περιφέρειές της - σε αντίθεση με την Ελλάδα».
«Το Φεβρουάριο του 2004, η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε 24 δισ. ευρώ. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τη χρηματοδότηση σε 20 δισ.», ανταπάντησε ο Χ. Καστανίδης.
«Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι θέσεις των έξι πλουσίων χωρών είχαν διατυπωθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2003. Σημείο εκκίνησης δεν ήταν μόνον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 24 δισ., αλλά και η βρετανική πρόθεση για 15 δισ. - και οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Βαληνάκης.
Πηγή ΑΠΕ