Εγνατία: Στην κυκλοφορία ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά τμήματα του έργου

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 17:36

Το πρώτο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι το Μέτσοβο, εγκαινίασε το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/20/1133493.htm . Το τμήμα αυτό μειώνει τη διαδρομή όσουν κινούνται προς Θεσσαλία και Μακεδονία από Γιάννινα, κατά 20 λεπτά σε σχέση με τον παλιό εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Σουφλιάς, επανέλαβε ότι, το 2007 θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί το Ανατολικό τμήμα της Εγνατίας Οδού και το 2008 θα δοθεί πλήρως ολοκληρωμένη από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Εβρου. «Σήμερα, στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες, κατασκευάζονται 326 χιλιόμετρα δρόμου, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Για να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις έργων στον κύριο άξονα, απομένουν έργα ύψους 515 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά ήδη προκηρύχθηκαν έργα προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα θα δημοπρατηθούν στις αρχές του 2006... Σήμερα, δίνουμε στην κυκλοφορία ένα από τα σημαντικότερα, αλλά και από τα δυσκολότερα τεχνικά τμήματα του έργου: Το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μετσόβου, μήκους 9 χιλιομέτρων. Μαζί παραδίδεται και η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Εθνική Οδό Ιωαννίων-Τρικάλων, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, συνεπώς το συνολικό μήκος του έργου είναι 12,5 χιλιόμετρα. Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 265 εκατ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Πρόκειται για έργο εξαιρετικής σημασίας καθώς με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος διέλευσης από 30' σε 10', ενώ αυξάνονται δραστικά οι συνθήκες άνεσης και ασφάλειας στην οδήγηση».

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα υποδομής, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι την διετία 2005-2006, το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα, κυρίως οδοποιίας, συνολικού ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την Ιόνια οδό, έχουν δοθεί στους ομίλους που διαγωνίζονται οι μελέτες και όλα τα σχετικά και αναμένονται οι προσφορές τους στις 25 Ιανουαρίου. Οσο για τον Ε65, αναμένονται οι προσφορές των διαγωνιζομένων στις 21 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι συμβάσεις για τους δύο αυτούς αυτοκινητόδρομους θα έχουν εγκριθεί από την Βουλή περί τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2006 και θα μπορούν να ξεκινήσουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα