Σοβαρό πλήγμα στη Βόρεια Ελλάδα από την ασφυξία

Αντιδράσεις: Μεγάλος προβληματισμός για τις εξελίξεις από τους φορείς επιχειρηματικότητας της περιοχής
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 13:31
UPD:14:06
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Είναι προφανές ότι, χωρίς δυνατότητα άντλησης της στοιχειώδους έστω τραπεζικής χρηματοδότησης, η προμήθεια πρώτων υλών θα καταστεί αδύνατη» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη 
[email protected]

Σε κατάσταση-σοκ βρίσκονται από το Σάββατο οι παραγωγικές τάξεις της Βόρειας Ελλάδας, μετά την ανησυχία που προκάλεσε για την επόμενη μέρα της χώρας η αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι συνθήκες αβεβαιότητας προφανώς έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό το επιχειρείν όλης της χώρας, αλλά ειδικά στη Μακεδονία, η παραγωγή της οποίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως το ενδεχόμενο ατυχήματος μετά το δημοψήφισμα θα χτυπήσει με σκληρό και άμεσο τρόπο την παραγωγική βάση της περιοχής, καθώς πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις (π.χ. κονσερβοποιίες φρούτων) πραγματοποιούν σχεδόν το σύνολο του ετήσιου τζίρου τους, στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

Οπως λέει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, η απόλυτη χρηματοδοτική ασφυξία θα οδηγήσει αυτές τις επιχειρήσεις σε τεράστιες απώλειες για τη φετινή χρήση.

«Είναι προφανές ότι, χωρίς δυνατότητα άντλησης της στοιχειώδους έστω τραπεζικής χρηματοδότησης, η προμήθεια πρώτων υλών θα καταστεί αδύνατη» λέει ο κ. Σαββάκης και γνωστοποιεί, επίσης, ότι ήδη από το πρωί του Σαββάτου, οι Έλληνες εξαγωγείς εισπράττουν τη μεγάλη ανησυχία των πελατών τους στο εξωτερικό για το αν θα παραδοθούν οι παραγγελίες των ελληνικών προϊόντων. «Η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος ελήφθη μόνο με πολιτικά κριτήρια και χωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Διαμορφώνονται δραματικές συνθήκες για την ελληνική οικονομία, υπερθεματίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, επιβεβαιώνοντας την αναστάτωση των ξένων πελατών των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Εκτιμώ ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι στην πραγματικότητα ευρώ ή δραχμή. Χρειάζεται να πέσουν οι τόνοι, να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφασίσουμε με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Και το σημαντικότερο, δεν θα πρέπει να επικρατήσει διχασμός στη χώρα μεταξύ των υποστηρικτών του “όχι” και του “ναι”» σημειώνει.

Τουρισμός

Στη Χαλκιδική, το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας, είναι θετικό είναι ότι αυτόν τον καιρό στην περιοχή υπάρχουν κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι τουρίστες, οι οποίοι συνηθίζουν να έρχονται από τις χώρες τους με μετρητά.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, υπάρχει μεγάλος φόβος για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην προσέλευση των χιλιάδων τουριστών από τις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι αναμένονται τον Ιούλιο στην περιοχή. Και τούτο διότι αυτοί χρησιμοποιούν κάρτες και πλαστικό χρήμα και, όπως λέει ο κ. Τάσιος, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση τους σε ενδεχόμενο που το capital control παραταθεί, παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα δεν αφορούν τους ξένους τουρίστες.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα