Σε πανελλαδική απεργία προσανατολίζονται οι επαγγελματίες οδηγοί

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2005 18:36

Σε πανελλαδική απεργία προτίθενται να προχωρήσουν, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο, οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Επαγγελματιών Οδηγών (ΠΟΣΕΜ) Μεταφοράς, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Εντός των ημερών, ο ίδιος μεταβαίνει στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνομιλίες και με τα συνδικάτα της πρωτεύουσας, προκειμένου να καθορίσουν κοινή πορεία.

Ανακοίνωσε, ότι αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το προσχέδιο του Συμβουλίου των Υπουργών της Γηραιάς Ηπείρου, βάσει του οποίου αυξάνονται σε 56 οι ώρες εργασίας τους εβδομαδιαίως, έναντι των 45 που είναι σήμερα σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό 3820/85, και όχι 74 όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το προσχέδιο των υπουργών της Ευρώπης παραπλανητικό, και κατήγγειλε την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., πως είναι εκ του πονηρού, για να περάσει την αύξηση των ωρών οδήγησης, εξυπηρετώντας έτσι τις μεταφορικές εταιρίες, χωρίς να νοιαστούν για το κόστος, που, όπως διευκρίνισε θα είναι ανθρώπινα θύματα.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΜ, έκανε λόγο για «λειτουργία μαφίας στον κλάδο». Οπως χαρακτηριστικά είπε, πρόσφατα εργαζόμενος στη «Θεσσαλονίκη Μεταφορική», απολύθηκε καθώς αρνήθηκε να μεταφέρει υπέρβαρες νταλίκες και να τις μετακινήσει χωρίς τα νόμιμα χαρτιά. Πρόκειται για τον κ. Σταύρο Κοντό, ο οποίος και έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο «για πλαστά ADR» (είναι οι ειδικές άδειες που πρέπει να έχουν οι οδηγοί για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων), για «υπερ-παλαιότητα αυτοκινήτων», που φθάνει έως και το 40%, αλλά και για το γεγονός ότι το 99% των εργαζομένων στον κλάδο δεν λαμβάνουν τα νόμιμα, τόσο σε επίπεδο αμοιβής, όσο και σε επίπεδο ασφάλισης. Τόνισε δε ότι σε ποσοστό 40% παραβιάζεται ο χρόνος απασχόλησης των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι μεταφορικές εταιρίες αναγκάζουν τους εργαζομένους να μεταφέρουν οχήματα, που είναι υπέρβαρα μέχρι και κατά 30%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα