Γιορτινή ατμόσφαιρα

Ρεκόρ σε Ευρώπη και Ιαπωνία
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 00:01
UPD:09:04

ΝΕΟ υψηλό ρεκόρ 45 μηνών κατέρριψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό ράλι συνδυάστηκε με την ανάλογη ευφορία στη Wall Street και το ιστορικό υψηλό επίπεδο πενταετίας του Nikkei.

Τα ευρωπαϊκά blue chips απογειώθηκαν στα υψηλότερα 3 1/2 ετών και περισσότερο με επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τίτλους των ενεργειακών εταιρειών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των εμπορευμάτων.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.397,23 μονάδες, με άνοδο 0,76%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.752,41 μονάδες, με κέρδη 1,04%, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.587,40 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,71%.

«Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τις μετοχές που έχουν πετύχει τις υψηλότερες αποδόσεις το 2005», τόνισε ο Πάτρικ Κάσελμαν, διαχειριστής της KBC Asset Management στις Βρυξέλλες.

Τα κέρδη των δεικτών διευρύνθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που έδειξε ότι η κατανάλωση στη Γαλλία ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 1,5% σημείωσε η μετοχή της μεγαλύτερης στον κόσμο εξορυκτικής εταιρείας BHP, ενώ από τον ίδιο κλάδο η μετοχή της Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 2,1%.

Τα αμερικανικά blue chips έδωσαν τέλος στην τετραήμερη πτώση, καθώς οι επενδυτές εστίασαν σε μερικά ενθαρρυντικά νέα για εταιρικές κερδοφορίες, εξαγορές και σε αναφορές για χαμηλότερη αλλά ακόμη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι επενδυτές δήλωσαν ότι, παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω του αμερικανικού ΑΕΠ, ήταν ακόμη ευχαριστημένοι που παρέμεινε πάνω από το 4%.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.833,73 μονάδες αυξημένος κατά 0,26% και ο Nasdaq στις 2.231,66 μονάδες με άνοδο 0,42%.

Παρότι οι μετοχές υποχώρησαν για τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, οι απώλειες έχουν περιοριστεί και δεν χρειάζεται ένα ισχυρό ράλι ώστε να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους. Η αγορά αναμένει το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο ράλι του Αϊ Βασίλη, που τυπικά οδηγεί τις μετοχές υψηλότερα στις τελευταίες ημέρες συναλλαγών του έτους.

Μερικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ότι ίσως η αγορά έχει ήδη δοκιμάσει τα κέρδη των στοιχημάτων της το τρέχον έτος μετά το μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου. Ωστόσο, άλλοι αναμένουν μια ώθηση πριν από το 2006. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,02%, στις 15.9057,57 μονάδες, στα υψηλότερα πενταετίας.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα