Eurogroup: Ηχηρό «όχι» σε παράταση

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 19:03
UPD:20:22
REUTERS/YVES HERMAN

Του Νίκου Μπέλλου

Βρυξέλλες

Οι εταίροι της ευρωζώνης απορρίπτουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε η κυβέρνηση, και δεν θα καλύψουν χρηματοδοτικά τη χώρα από την 1η Ιουλίου, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις. Για την επιβολή ή όχι περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων παραπέμπουν στην ΕΚΤ.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, μιλώντας για λογαριασμό 18 χωρών της ευρωζώνης, δεδομένου ότι ο Ελληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης δεν υπέγραψε τη δήλωση.

Είναι προφανές ότι πρόκειται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους υπόλοιπους εταίρους έχουν διαταραχθεί σε τέτοιο σημείο που να θεωρείται δύσκολη αν όχι αδύνατη η αποκάταστασή τους.

Το είπε άλλωστε ευθέως ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι» θα είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο για την κυβέρνηση να οικειοποιηθεί ένα πρόγραμμα που η ίδια απέρριψε.

EURONEWS

Το χειρότερο είναι ότι μετά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου οι 18 υπουργοί χωρίς τον κ. Βαρουφάκη ξαναμπήκαν στην αίθουσα για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειές έναντι των αγορών, ώστε να μην απειληθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη. Δηλαδή να λάβουν μέτρα από κοινού για την προστασία του ευρώ σε περίπτωση αναταραχής στις αγορές.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ άσκησε έντονη κριτική στο γεγονός ότι ενώ γίνονταν διαπραγμάτευση μέχρι χθες το βράδυ, ξαφνικά η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε την αίθουσα γιατί είχε ανακοινωθει στην Αθήνα η απόρριψη της πρότασης των θεσμών από την κυβέρνηση, η οποία λίγη ώρα μετά εξήγγειλε το δημοψήφισμα τις 5ης Ιουλίου.

Ο πρόδρος του Εurogroup προέβλεψε ότι χωρίς τη στήριξη των εταίρων και δανειστών η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν δόθηκε παράταση ενός μηνός στην ελληνική κυβέρνηση γιατί από τις 30 Ιουνίου δεν θα υπάρχει πρόγραμμα και κυρίως γιατί εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις, άρα δεν υπάρχει αντικείμενο προκειμένου να δοθεί η παράταση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα