Σ. Λαζαρίδης: Η άντληση ρευστότητας από την κεφαλαιαγορά θα συζητείται για τα επόμενα χρόνια

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 17:56
UPD:18:01
Ελληνικά Χρηματιστήρια

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης (φωτ. αρχείου), η Ευρώπη ανακαλύπτει την κεφαλαιαγορά και το θέμα άντλησης χρημάτων από αυτή θα συζητείται για τα επόμενα 5-10 χρόνια και στην Ελλάδα.

Στην αξιοποίηση του χρηματιστηρίου ως υποδομή για την άντληση ρευστότητας από τη διεθνή κεφαλαιαγορά στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με θέμα την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, η Ευρώπη ανακαλύπτει την κεφαλαιαγορά και το θέμα άντλησης χρημάτων από αυτή θα συζητείται για τα επόμενα 5-10 χρόνια και στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών αντλήθηκε το 11% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στην τρίτη θέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, σύμφωνα με το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων (30,3 δισ. ευρώ) και τη διετία 2013-14 οι θετικές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό στις ελληνικές εισηγμένες ήταν 3,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λαζαρίδης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όπου υπάρχει επενδυτική πρόταση υπάρχει και ενδιαφέρον. Παρά την κρίση οι εξωστρεφείς εταιρίες (έντονα εξαγωγικές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη) παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Μίλησε για νέα αναπτυξιακή στρατηγική, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, με αύξηση της εξωστρέφειας και ανάδειξη της δυναμικής των Πανεπιστημίων, ενώ δήλωσε ανοιχτός για διαβούλευση με φορείς και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Ζήτησε βοήθεια από την αντιπολίτευση και φορείς για το τι θα γίνει με την κληρονομιά που παρέλαβε, δηλαδή 6.300 επενδυτικά σχέδια και συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) ως εργαλείου βιομηχανικής πολιτικής μίλησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 «λιμνάζουν» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός. Για τα θέματα που απασχολούν τα μέλη των συνδέσμων τους μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Ευριπίδης Δοντάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος και ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεσσαλικών επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Απόστολος Δοντάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα