Παρέμβαση Μπέζα ζητούν οι εξαγωγείς για καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 18:05

Μεγάλες καθυστερήσεις, που συχνά φτάνουν τις 40 ημέρες, σημειώνονται στη διαδικασία επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Και αυτό, λόγω της υποχρεωτικής επαλήθευσης -από τις εφορίες- της εγγραφής των αγοραστών των ελληνικών προϊόντων στο σύστημα VIES για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά καταργεί τα οφέλη από πρόσφατη απόφαση, που είχε στόχο να συντομεύσει τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις (κατ' ανώτατο όριο ένα μήνα). Στην επιδείνωση του προβλήματος αναφέρεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Oικονομίας και Οικονομικών, Aντώνιο Μπέζα.

Σύμφωνα με την επιστολή, λόγω μείωσης του προσωπικού της αρμόδιας υπηρεσίας η επαλήθευση καθυστερεί. Προτείνεται σε πρώτη φάση να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το Δ' Τμήμα Διοικητικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής Πληροφοριών της Διεύθυνσης ΦΠΑ και η σχετική απάντηση να αποστέλλεται αυθημερόν και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Σε δεύτερη φάση πρέπει να δοθεί στις οικείες ΔΟΥ πλήρης πρόσβαση στο σύστημα VIES ώστε η επαλήθευση να γίνεται από τις ίδιες χωρίς προσφυγή στην κεντρική υπηρεσία».

Τέλος, ο ΣΕΒΕ ζητάει να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής δικαιώματος και στις ίδιες τις επιχειρήσεις να επαληθεύουν μέσω Διαδικτύου τον τρόπο εγγραφής του αγοραστή στο σύστημα VIES.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα