Με υπουργική απόφαση 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΤ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Σκληρή απάντηση της ΟΤΟΕ προς το υπουργείο εργασίας
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 13:35
UPD:18:33
INTIME NEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ

Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΟΤΟΕ, οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Στρατούλης, εξέδωσαν κοινή απόφαση με την οποία το Ενιαίο ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων χορήγησε έντοκο δάνειο ύψους έως 150 εκ ευρώ προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου.

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντόκως και έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, έως τις 30-6-2015. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται το δάνειο, αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ασφαλιστικών Φορέων (κοινό κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του κοινού Κεφαλαίου.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην κοινή υπουργική απόφαση λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, δόθηκε εντολή στα αρμόδια όργανα του ΕΤΑΤ, ώστε η μεταφορά των χρημάτων να έχει γίνει μέχρι το μεσημέρι.  Το θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων χρημάτων του ΕΤΑΤ ήρθε το τελευταίο δίμηνο δύο φορές στο διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Και τις δύο φορές, μετά από αντίστοιχες  παρεμβάσεις της ΟΤΟΕ, δεν ελήφθη απόφαση για την μεταφορά των διαθεσίμων. Έτσι, το θέμα αντιμετωπίσθηκε με την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

ΟΤΟΕ: παράνομη η απόφαση

Έντονη ήταν η απάντηση της ΟΤΟΕ, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ως «παράνομη την Υπουργική Απόφαση εκτέλεσης πράξης αναγκαστικού δανείου των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στις 29 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική βάση και φυσικά δε λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, όταν επιχειρεί αυθαίρετα και με πραξικοπηματικό τρόπο να λεηλατήσει τα αποθεματικά ενός δημόσιου ταμείου για να καλύψει πρόσκαιρα τις άμεσες ανάγκες ενός άλλου».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ το πρωί στελέχη του ΕΤΑΤ επιχείρησαν να αποσπάσουν τηλεφωνικά τη συναίνεση των εκπροσώπων των τραπεζοϋπαλλήλων για την μεταφορά των χρημάτων στην τράπεζα της Ελλάδος. Όμως, όταν αυτή η προσπάθεια δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, επειδή προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση της ΟΤΟΕ, τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, προχώρησε στην έκδοση της απόφασης για την χορήγηση δανείου από το ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ «οι πράξεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι διαψεύδουν τις ακόμη και πριν από λίγες ώρες δηλώσεις υπουργών για δήθεν επάρκεια αντιμετώπισης των εσωτερικών αναγκών της χώρας (καταβολή συντάξεων και μισθών), αποκαλύπτει τον πανικό των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν το βάθος του προβλήματος και τις συνέπειές του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα