F.T. και WSJ χαμηλώνουν τις προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 13:19
UPD:13:33
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ/Christos DOGAS

Ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζονται σε δημοσίευμα των Financial Times, δεδομένων των σοβαρών διαφωνιών που έχουν ΔΝΤ και Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων που κατέθεσε η Ελλάδα. 

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η ελληνική πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το Ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές, προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες συνεχίζουν να προσκρούουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου η συμφωνία να γίνει δεκτή στο εσωτερικό της χώρας. Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης των δανείων στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, μια ομάδα χωρών, υπό το Βερολίνο, επιμένει ότι η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τωρινών συνομιλιών.

EURONEWS

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος η Wall Street Journal γράφει ότι οι πιστωτές μελετούν εξονυχιστικά την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι ανησυχίες που διατηρούν κάποιοι εξ αυτών υποδηλώνουν ότι επίκεινται ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων πριν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το ΔΝΤ συνεχίζει να μην θεωρεί ικανοποιητικές κάποιες βασικές πλευρές των νέων οικονομικών προτάσεων της Ελλάδας, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το πόσο γρήγορα τις καλωσόρισε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι η ελληνική οικονομία είναι υπερφορολογημένη και ότι η επιβολή πολλών νέων αυξήσεων φόρων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Κάποιες διαφορές παραμένουν και στις λεπτομέρειες σε σχέση με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, όπου οι πιστωτές έχουν ζητήσει υψηλότερα έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των φόρων που θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με τα σχέδια της Ελλάδας για ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των υποσχέσεων όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις, είναι σημαντική προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα