«Η μόνη πηγή που παρέχει συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ των κρατών-μελών είναι η έρευνα για το εργατικό δυναμικό της Ε.Ε.», απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη συγκρισιμότητα των δεικτών ανεργίας και απασχόλησης στα κράτη - μέλη, ο αρμόδιος Επίτροπος Χ. Αλμούνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το πώς ορίζεται ο απασχολούμενος.
«Οσον αφορά την απασχόληση στην έρευνα για το εργατικό δυναμικό, ως απασχολούμενοι ορίζονται όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα αναφοράς της έρευνας, είτε έναντι αμοιβής, είτε με σκοπό το κέρδος ή για να βοηθήσουν την οικογενειακή επιχείρηση αμισθί. Περιλαμβάνει την προσωρινή, περιστασιακή ή έκτακτη απασχόληση εφόσον τα άτομα εργάζονται τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα αναφοράς ή δεν εργάστηκαν, αλλά είχαν μια θέση απασχόλησης ή μια επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά σε περιπτώσεις ασθένειας, διακοπών, εργασιακών διαφορών ή κατάρτιση και εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΚ αριθ. 1897/2000, της 7 Σεπτεμβρίου 2000, άνεργοι είναι όσοι:
α) δεν είχαν εργασία κατά την εβδομάδα αναφοράς
β) ήταν διαθέσιμοι για εργασία, δηλαδή για έναρξη δραστηριότητας ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί εντός δύο εβδομάδων από την εβδομάδα αναφοράς
γ) αναζητούσαν ενεργά απασχόληση, ή είχαν βρει εργασία και θα την άρχιζαν εντός τριών μηνών το πολύ.
Τα τρία κριτήρια πρέπει να ικανοποιηθούν παράλληλα για τον ορισμό της ανεργίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ακραία ερμηνεία των επίσημων στατιστικών για το ποιος θεωρείται απασχολούμενος, υπονομεύει ευθέως τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για ελαφρά μείωση της επίσημης καταγεγραμμένης ανεργίας. Ακόμη κι έτσι όμως η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται μεταξύ των ουραγών στον τομέα της απασχόλησης».