Η Ρουμανία, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην παραγωγή σαμπάνιας στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία.
Η παραγωγή της σαμπάνιας ξεκίνησε στη Ρουμανία το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1841 στο Ιάσιο. Σήμερα, αμπελώνες στις περιοχές Τιμισοάρα, Κλουζ, Μπράιλα Βουκουρέστι, Αλμπα Ιουλία και Πάντσιου παράγουν την πρώτη ύλη της ρουμανικής σαμπάνιας, η ποιότητα της οποίας θεωρείται από τους οινολόγους εξαιρετική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ